Može li vas ljubav udebljati?

pexels-cottonbro-5146887
Photo by cottonbro from Pexels

Kada ste slobodni, čini se da sve ovisi samo o vama: vašem rasporedu, vremenu i ciljevima. Ali kada vas zadivi taj neko poseban, stvari se polako počinju mijenjati. Nažalost, postoje dokazi koji bacaju ključ na ideju da je sretan odnos uvijek koristan za nečije zdravlje. Postavlja se pitanje: Može li vas ljubav udebljati?

Jedno istraživanje pratilo je težinu preko 8000 ispitanika. Pokazalo je da u prosjeku udane žene, u prvih pet godina braka, dobiju čak 24 kilograma. Muškarci su također skloni debljanju, ali nije bilo puno razlika između muškaraca koji su bili u braku i onih koji su tek počeli da žive s partnericom. Istraživanja su potvrdila da zajednički život povećava rizik od pretilosti i kod muškaraca i kod žena.

Druga su istraživanja utvrdila da mladenci koju su zadovoljni u svom braku imaju tendenciju da se dodatno udebljaju. Suprotno tome su parovi koju su nezadovoljni sojim odnosom. Stručnjaci su zaključili da je razlog zašto se sretni parovi debljaju jeste zato što se osječaju ugodno u svom odnosu. Imaju manju motivaciju da održavaju svoju težinu kako bi privlačili partnera.

Debljanje je zarazno

U spomenutom istraživanju sa 8000 ispitanika, istraživači su došli do zaključka da je „debljanje zarazno“. Žene koje žive s romantičnim partnerom  povećavaju šanse da postanu pretile u roku od godinu dana. Te šanse za muškarce povećavaju se u roku od dvije godine. To se naziva „podudarnost“. Ukoliko jedna osoba u bračnom odnosu postane pretila, i njihov supružnik ima 37% veće šanse da postane pretilan.

Kako izbjeći ovaj „trend“?

Ako ste u sretnoj vezi, morate se međusobno paziti. Evo nekoliko načina!

Vježbajte zajedno

Možete zpočeti vježbanje šetnjom nakon večere. Pokušajte i sa video vježbama, gdje će te da pozovete jedno drugo na izazov. Šta god to bilo, vježba vam može pomoći u suzbijanju debljanja, dok ujedno provodite vrijeme zajedno.

Jedite manje

Potrudite se da jedete kući. Restorani su utočište za suvišnu masnoću i sol, što vas može udebljati. Zato svoju romantičnu večeru prebacite u vaš dom.

Odaberite zdravije grickalice

Kada je vrijeme da gledate film, opskrbite svoje zdjelice voćem, povrćem i orasima umjesto čipsa i kokica.

Pročitaj više: Želite izgubiti kilograme? Hodanje će vam pomoći!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori