Emocionalne i fizičke dobrobiti iskazivanja nježnosti

Zagrljaji, poljupci, maženje i ostali načini iskazivanja nježnosti su vrlo bitan dio svake veze. Svi patimo za dodirom i osjećajem bliskosti, a maženje ima velike prednosti i fizičke i emocionalne, koje pomažu preobraziti nas i naše odnose.

U nastavku pročitajte četiri činjenice koje možda niste znali o maženju.

Maženje će vas smiriti

Vjerojatno ste čuli za hormon oksitocin, koji pomaže smanjiti anksioznost i aktivira reakciju opuštanja – ali možda niste znali da se ovaj čarobni hormon oslobađa tokom maženja.

Maženje je prekrasan način da parovi unesu mir u svoj odnos. Takva bliskost pomaže smanjiti stres, krvni pritisak, pa čak i osjećaj boli.

Foto: Pexels Cottonbro

Maženje pojačava osjećaj privrženosti

Dok se mazite, podiže se nivo oksitocina te se automatski osjećate bliže i privrženije svom partneru/ici. Taj osjećaj pojačava povjerenje između partnera i poboljšava vezu. Također se gradi osjećaj sigurnosti s partnerom, što povećava vašu želju da budete emocionalno intimni s njim/njom.

Maženje potiče otvorenost i iskrenost

Maženje ne mora biti aktivnost u kojoj prevladava tišina. U stvari, ona predstavlja priliku za razgovor i dijeljenje stvari na dubljem emotivnom nivou. Maženje pridonosi čvršćem odnosu između partnera, postajete otvoreni i ne bojite se svoje ranjivosti jer znate da ste u sigurnim rukama.

Foto: Pexels Gustavo Fring

Maženje poboljšava imunološki sustav

Ispada da je maženje gotovo jednako dobro za vas kao uzimanje dnevne doze vitamina ili redovno vježbanje. Maženje vas opušta i snižava nivo hormona stresa kortizola, koji narušava funkcionisanje imunološkog sistema. Dakle, da biste smanjili učinke stresa i popravili stanje svog imunološkog sistema samo trebate nekoliko trenutaka nježnosti sa svojim partnerom.

Izvor: krenizdravo.hr

Više članaka možete pročitati OVDJE

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori