EU pokreće razmatranje lijeka za koji se tvrdi da smanjuje smrtnost od korone za 87%

EUROPSKA agencija za lijekove (EMA) objavila je u da je počela postupnu ocjenu dokumentacije za lijek protiv covida-19 američke farmaceutske tvrtke Eli Lilly koktel antitijela, nakon što je ranije odobrila njegovo korištenje kod pacijenata izloženih visokom riziku od teškog oblika bolesti.

Američka firma tvrdi da njihov koktel antitijela smanjuje broj umrlih za 87 posto.

Lijek sadrži bamlanivimab i etesevimab, monoklonalna antitijela koja oponašaju prirodna antitijela koja tijelo proizvodi u borbi protiv infekcije.

To je novi u nizu lijekova na osnovi antitijela koje se razmatra u Europi, nakon Celltrionova (Južna Koreja) i Regeneronova (SAD).

Postupnom ocjenom dokumentacije želi se ubrzati proces odobrenja lijeka omogućujući znanstvenicima da predaju rezultate kliničkih istraživanja kako pristižu prije njihova završetka.

Vir Biotechnology i britanski GSK objavili su u četvrtak da također uskoro planiraju zatražiti odobrenje za svoju eksperimentalnu terapiju antitijelima.

Europska agencija za lijekove do je sada odobrila vakcine koje proizvode Pfizer/BioNTech, Moderna i AstraZeneca/Oxford. Tokom dana očekuje se odluka o vakcini koje je razvio Johnson&Johnson.

Mnogi se raduju pronalasku lijeka.

Izvor: Index.hr

Pročitaj više: Kompanija Eli Lilly najavljuje novi lijek protiv COVID-19

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori