Mostar: Danima nema nikoga da plati skok sa Starog mosta!

Mostarski skakači bez posla
Mostarski skakači nemaju posla - Foto: radiosarajevo

Mostarski skakači jučer nisu imali nijedan skok sa Starog mosta, što je, prije pojave koronavirusa, bilo nezamislivo u aprilu. Uprkos epidemiji kao i lošim vremenskim prilikama, te malom broju turista oni su uz Stari most svakoga dana.

U prostorijama Kluba skakača u vodu Mostari prilikom današnje posjete smo zatekli aktuelnog šampiona u kategoriji skokova na noge Igora Kazića kako sa svojim kolegama igra šaha, uz neizostavno komentarisanje prisutnih.

"Da ima turista kao nekada i da ima posla, mi ne bi imali vremena za društvene igre", kaže Kazić na početku razgovora za Klix.ba.

Posao skakača, kako tvrdi ne samo da se prepolovio nego je gotovo iskorijenjen jer je jako mali broj stranih turista koji uglavnom novac izdvajaju da bi vidjeli skok uživo.

"Ja sam zadnji put skočio prije tri dana za članice ženske rukometne reprezentacije BiH koje su u sklopu priprema za kvalifikacije na Evropsko prvenstvo u Mostaru posjetile Stari most i željele da vide skok uživo", kaže Kazić vidno zadovoljan tom posjetom.

Foto: G. Š./Klix.ba

Od tada po njegovim riječima nije došla ni jedna grupa gostiju koja je tražila da gleda skok uživo, navodeći kako je za to više razloga.

"Vrijeme je loše i zbog epidemioloških mjera je malo organizovanih skupina koji dolaze", kaže Kazić napominjući i da je i mjesec ramazana znatno smanjio broj posjetitelja.

"Do nedavno je dolazilo dosta Arapa koji žive u Sarajevu, jer im se sviđa klima i lokacija, a oni baš uživaju u ovom gradu i ne žale izdvojiti novac da bi vidjeli skok uživo", ističe Kazić.

Admir Delić Guma, koji također godinama skače sa Starog mosta dodaje da je prošlog vikenda bilo lijepo vrijeme i znatno veći broj turista, pa su tada zabilježili čak tri skoka. Navodi kako je to odlično s obzirom na cjelokupnu situaciju i mrtvilo koje vlada, jer najbolje oslikava koliko su turistima skokovi zaista važan sadržaj prilikom posjete Starom mostu u Mostaru.

Adis Boškailo, koji je također član Kluba skakača u vodu Mostari napominje da skok u Neretvu sa Starog mosta nije jednostavno uvijek izvesti, ali da su skakači uvijek u formi i onima koji žele vidjeti tu adrenalinsku vještinu, spremni su izvesti.

Do tada, oni u Klubu skakača u vodu Mostar, koji je na Starom mostu, igraju šaha, table i drugih društvenih igara, te se pripremaju za tradicionalnu manifestaciju 455. visinskih skokova sa Starog mosta koji će se održati 25. jula u 16 sati.

Foto: G. Š./Klix.ba

Podsjetili su kako je ovo jedna od najvažnijih manifestacija koja Mostar promoviše širom svijeta u nadi da će nova gradska vlast imati sluha za to i pomoći da se digne na još veći nivo.

Treba podsjetiti da je prilikom usvajanja ovogodišnjeg Budžeta Grada Mostara amandman koji se odnosio na izdvajanje većih sredstava za ovu manifestaciju odbijen, ali da je gradonačelnik Mario Kordić kazao da podrška ovoj manifestaciji neće biti upitna.

Ono što je javnost zbunilo jeste informacija da će Grad Mostar kao i ranijih godina za ovu manifestaciju izdvojiti 9.000 KM, a vijećnica PMP-a Adela Gosto koja je i članica Upravnog odbora manifestacije je ustvrdila da je prošle godine Grad Mostar izdvojio svega 2.000 KM za Skokove sa Starog mosta.

Izvor: Klix.ba

Pročitaj više: Uskoro počinje izgradnja tunela Kvanj kod Mostara

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)