Konceptni BMW X5 Le Mans ostaje među najvećim egzibicijama M odjela

Dvije decenije poslije, konceptni X5 Le Mans ostaje među najfascinantnijim primjerima entuzijazma vrhunskih inžinjera BMW ovog M odjela

BMW X5 Le Mans
BMW X5 Le Mans

Konceptni BMW X5 Le Mans napravljen je prije 20 godina, a čudesnim ga čini atmosferski 6,1-litarski V12 motor koji razvija više od 700 konjskih snaga.

Dvije decenije poslije, konceptni X5 Le Mans ostaje među najfascinantnijim primjerima entuzijazma vrhunskih inžinjera BMW ovog M odjela. Imali su odriješene ruke i u svojoj razigranosti odlučili da u SUV instaliraju strašni 6,1-litarski V12 motor koji je 1995. godine McLarenovom modelu F1 pomogao na putu do pobjede u čuvenoj francuskoj trci 24 sata Le Mansa.

Oslobođen od ograničenja koja su u trkama izdržljivosti spomenute godine važila za motore u tadašnjoj LMGT1 kategoriji. Motor P75 koji pokreće konceptni X5 Le Mans razvija više od 700 konjskih snaga i znatno je snažniji od verzije koja je pokretala trkaći McLaren F1.

Foto: Screenshot YT

BMW je za prijenos snage samo na zadnju osovinu koristio ručni 6-stepeni mjenjač. A X5 Le Mans svoj je raskošan potencijal pokazao i na stazi Nürburgring Nordschleife kojom je poznati trkač Hans-Joachim Stuck svojevremeno protutnjao za sedam minuta i 49 sekundi i na dionici staze Döttinger Höhe stizao do 311 km/h. Dovoljno da skoro dvije decenije drži rekord staze u kategoriji SUV-ova koji odnedavno pripada Audijevom modelu RS Q8.

Prilično težak i osrednje aerodinamičan X5 Le Mans od 0 do 100 km/h stiže za 4,7 sekundi. Jedini napravljeni primjerak svoj život provodi u posebnim odajama BMW-a čiji je tvornički tim spomenuti motor (s neznatno smanjenom radnom zapreminom) opet koristio u svom prototipu LMR koji je 1999. godine trku 24 sata Le Mansa završio na najvišem podijumu.

Pogledajte VIDEO:

Izvor: Klix.ba

Pročitaj više: 2022. Toyota 86 predstavlja evoluciju sportskog automobila

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori