Mikaela Shiffrin osvojila je 79. pobjedu Svjetskog kupa u Semmeringu u Austriji

Skijanje

Izvanredna Mikaela Shiffrin  osigurala je, u srijedu, svoj drugi  FIS Svjetski kup veleslalom u Zemeringu u Austriji. s

Sada joj, sa 27 godina dijele je samo četiri pobjede od toga da postane najuspješnija skijašica Svjetskog kupa ikada.

Nakon prve vožnje bila druga iza aktuelne svjetske šampionke u GS Lari Gut-Behrami, Shiffrin je ostvarila maestralan popodnevni nastup i završila u kombinovanom vremenu od 2:03.51, što je dovoljno da osigura svoju 79. pobjedu  Svjetskog kupa.

Mikaela

Zaostala desetinu sekunde, Švajcarkinja Gut-Behrami zadržala se na drugom mjestu uprkos izazovnoj drugoj vožnji. Marta Bassino danas je bila trećeplasirana i zadržala vodstvo u plasmanu Veleslaloma ove sezone  tako što je osvojila svoje šesto uzastopno mjesto na podijumu.

Ali, kao što to često biva, sve je bilo zbog Shiffrin.

Lara Gut-Behrami

Američka superzvijezda sada je na domak rekordu Lindsey Vonn od 82 naslova Svjetskog kupa. Dok iza toga postoji samo još jedna prekretnica; skijaš Ingemar Stenmark (SWE) i njegova 86 pobjeda u Svjetskom kupu u karijeri.

Ovim tempom, neće proći mnogo vremena prije nego što Shiffrin bude na vrhu liste.

Marta Bassino
Marta B.

„Danas sam bila malo nervoznija nego juče, zbog jučerašnjeg dana, ali je i dalje bilo jako lijepo skijati“, rekla je Shiffrin, koja je također osvojila Semmering veleslalm Dubl 2016. godine.

Rekla je da to nije bilo tako lako kao što se činilo.

"Uspjela sam ostvariti  dobar ritam na vrhu staze i pokušala sam prenesila zamah na drugi dio staze, ali nije lako", rekla je Shiffrin.

“Bilo je jako mračno i bilo je jako neravno ova dva dana."

Pobjednice

„Lakše je kada očekujem da će biti teško, mogu da forsiram više umjesto da posustanem.“

Gut-Behrami, koja je pobijedila na otvaranju sezone u Killingtonu, smatrala je da su obje vožnje u Semmeringu teže.

“Bilo je teško. Snijeg je bio stvarno grbav. Skijala sam sigurno brže nego juče, ali nisam imala baš dobar osjećaj”, rekla je Gut-Behrami, koji je završila na sedmom mjestu na prvom veleslalomu  u utorak.

Marta Bassino,  lagana na skijama, uspjela je da nastavi sa svojom impresivnom dosljednošću u svojoj omiljenoj disciplini.

“Zaista sam zadovoljana ovim danima. Opet sam ovdje na postolju"

Kanađanka Valerie Grenier osjećala je razočaranje zbog diskvalifikacije nakon snažne vožnje u prvom danu veleslaloma u  Semmeringu u utorak i doletjela do svog trećeg mjesta u prvih pet pozicija Svjetskog kupa.

Njena druga vožnja danas bila je najbrža od svih, dok je Paula Moltzan (SAD) još jednom dala sve od sebe u u drugoj vožnji i osvojila još jedan plasman u top pobjedi.

Sve oči sada su okrenute ka slalomu koji se održava u četvrtak u Semmeringu. Shiffrin je skeptična o svojoj 80. pobjedi.

"Pokušaću sutra, ali mislim da neću pobijediti u utrci", rekla je Mikaela koja je  ove sezone već osvojila dvije titule u slalomu Svjetskog kupa.

“Mislim da je Wendy Holdener tako jaka kao i neke druge žene. Biće to teška trka bez obzira na sve. Zaista se radujem tome” rekla je Shifrin.

Sutra utrka slaloma počinje u 14:50.

Povezane vijesti: Mikaela pobjednica Superveleslaloma u St Moritzu

Pratite nas na Facebook akter.ba - Mikaela Shiffrin osvojila je 79. pobjedu Svjetskog kupa u Semmeringu u Austriji

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori