Mikaela pobjednica Superveleslaloma u St Moritzu

Skijanje

Američka skijašica Mikaela Shiffrin pobjednica je superveleslaloma kojeg su skijašice u nedjelju vozile u St. Moritzu za Svjetski kup, dok je drugo mjesto zauzela Talijanka Elena Curtoni

Uz svu pažnju tokom vikenda na izvanredne podvige Italijanke Sofije Goggie, Shiffrin je tiho zabilježila plasman u prvih šest u obje trke spusta prije nego što je savladala tehnički super-G stazu koja je odgovarala njenim vještinama svih disciplina.

Na stazi s gornjom dionicom koja više podsjeća na veleslalom, Shiffrin je skijala riskantnu, agresivnu vožnju koja se isplatila jer je završila 0,12 sekundi ispred Italijanke Elene Curtoni, dok je Francuskinja Romane Miradoli osvojila treće mjesto.

"To je bila najbolja trka koju sam mogla imati," rekla je Shiffrin, koja je zaslužna za skijanje u oba spusta u petak i subotu što joj je pomogla da se pripremi za svoj prvi super-G u sezoni.

„Ne znam da li je bilo savršeno, ali ono što sam naučila tokom godina u super-G je da ne možete zaista da uradite savršeno“, rekla je ona.

"Moraš toliko da se trudiš da će možda biti jedna greška ili jedno mjesto gdje skoro da ne uspiješ, a takava je bila i moja trka."

Pobjedom, svojom petom u superveleslalu i prvom u disciplini od januara 2020., Shiffrin se približila se  na pet pobjeda od ženskog rekorda bivše saigračice Lindsey Vonn od 82 pobjede na Svjetskom kupu.To je bila Shiffrinina treća pobjeda u sezoni nakon dvostruke pobjede u Levi slalomima prošlog mjeseca. Postolje joj je bilo peto u super-G samo u St. Moritzu, što predstavlja polovinu od njenih 10 postolja u Svjetskom kupu u toj disciplini.

Shiffrin u ciljnoj zoni u nedjelju nakon što je preuzela vodstvo kojeg se neće odreći.

Curtoni je bila blizu vodećeg vremena tokom svoje trke, ali greška u posljednjem skoku mogla bi je koštati druge pobjede za vikend, nakon trijumfa u spustu  u petak.

"Znala sam da mi treba mnogo taktike i tehnike, ali takođe sam morala da guram", rekla je Curtoni opisujući kako je pristupila utrci.

"Mislim da sam pokušala na najbolji način, iako linije nisu bile savršene na strmoj stazi i posljednji skok je bio težak."

Trećeplasirana Miradoli je, u međuvremenu, spasila poziciju na podijumu nakon inače razočaravajućeg vikenda kada je zabeležila jednu diskvalifikaciju i 29. mjesto u dvije trke spusta.

“Bilo je tako teško nakon posljednja dva dana”, rekla je. "Upravo sam okrenula stranicu, pokušala  to zaboraviti i početi ispočetka i bilo je potpuno zadovoljstvo danas."

Dvostruka olimpijska šampionka u alpskoj kombinaciji Michelle Gisin pokazala je svoje vještine kako bi završila četvrta u gradu u kojem je rođena, dok je Goggia bila peta uprkos tome što je ponovo skijala sa teško vezanom rukavicom na slomljenoj lijevoj ruci.

Tehnička vrhunska dionica nije odgovarala Goggi ili kolegici specijalisti za brzinu Corrine Suter, švicarskoj olimpijskoj šampionki u spustu koja je pobijedila u jedinom drugom superveleslalomu održanom do sada u Lake Louiseu. Suter je pogriješila rano u svojoj vožnji i završila na 15. mjestu.

Ženska turneja  FIS Svjetskog kupa će napraviti pauzu tokom Božića prije nego što se nastavi sa dva veleslaloma i jednom slalomskom utrkom u austrijskom ljetovalištu Semmering od 27. do 29. decembra, dok Shiffrin nastavlja svoju potjeru za rekordom svih vremena.

Povezane vijesti: Sofia Goggia uprkos slomljenoj ruci prava u St. Moritz

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori