Slovenački studenti preuzimaju odgovornost za rješavanje palestinske krize

Protesti za pravdu u Palestini

Slovenački studenti sa Fakulteta društvenih znanosti pridružili su se međunarodnom pokretu studentskih protesta za pravdu u Palestini, preuzimajući tako svoj dio odgovornosti za rješavanje velike moralne krize današnjeg svijeta. Sociolog Gorazd Kovačič ocijenio je da ovo predstavlja njihov mali doprinos u borbi protiv palestinske krize.

Kovačič ističe da je nedavno iskrivljen koncept antisemitizma u nekim zemljama gdje se svaka kritika politike Države Izrael smatra antisemitizmom. Međutim, on naglašava da nije istina da svi Jevreji podržavaju rat protiv naroda Gaze, te da postoje masovne demonstracije i opiranje u Izraelu i Sjedinjenim Državama protiv Netanyahua i izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Zauzimanje prostorija fakulteta, prema Kovačiču, predstavlja izraz građanske neposlušnosti i upozorenje na moralnu nepravdu koja se događa širom svijeta. Studenti svjesno krše propise kako bi skrenuli pažnju na ovu nepravdu, čak i rizikujući da budu kažnjeni.

Kovačič smatra da je odgovor na genocid u Gazi previše mlak te ističe dvostruke standarde Zapada. On poziva na sličan odgovor kao što je bio na rusku invaziju na Ukrajinu, uvođenje sankcija protiv Izraela i zemalja koje ga podržavaju i naoružavaju.

Stotinjak studenata Fakulteta društvenih znanosti zauzelo je veliki amfiteatar Fakulteta kao znak podrške stradanju naroda Palestine i traže od uprave fakulteta jasno osuđivanje genocida Izraela i prekid saradnje sa fakultetima i univerzitetima u Izraelu.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti