Mark Zuckerberg kupuje 600 hektara na Kauaiu za 53 miliona dolara

Mark Zuckerberg i Priscilla Chan kupili su blizu 600 hektara zemlje na havajskom ostrvu Kauai za 53 miliona dolara u martu, prema javnim evidencijama.

Osnivači Facebooka i njegova supruga kupili su zemljište u tri odvojene transakcije, pokazuju zapisi. Površine se nalaze na sjeveroistočnom dijelu Garden Islanda i bile su u vlasništvu lokalne organizacije za zaštitu, Waioli Corp.

Zemljište je kupljeno preko kompanije Lepeuli LLC, koja je registrovana u Delawareu i vezana je za društvo s ograničenom odgovornošću u San Franciscu, Square Seven Management, prema dokumentima zapisanim u Havajskom uredu za transport.

Tu kompaniju kontrolira Iconiq Capital, investicijska kompanija specijalizirana za savjetovanje tehnoloških rukovodilaca, uključujući gospodina Zuckerberga.

Gospođa Chan i Mark Zuckerberg - čija je neto vrijednost prema Forbesu 117 milijardi američkih dolara - stekle su oko 700 hektara zemlje u regiji u 2014. za više od 100 miliona američkih dolara, objavio je The Wall Street Journal 2019.

Dijelovi njihovog imanja upleteni u zavadu koja uključuje prava nad zemljama Kuleane, koja su sredinom 1800-ih dodijeljena domaćim havajskim porodicama i koja su prenesena.

Ovaj par pravi ranč na nekom od zemljišta koje već posjeduju. Oni namjeravaju biti "svjesni" napora za zaštitu kompanije Waioli Corp., prema izjavi o prodaji.

„Waioli radi suštinski posao na promicanju očuvanja i očuvanja kulture, a mi se sjećamo njihovog naslijeđa u vezi s ovom zemljom", rekli su gospođa Chan i gospodin Zuckerberg u zajedničkoj izjavi.

„Blisko surađujemo s nizom partnera iz zajednice kako bismo promovirati zaštitu, proizvoditi održivu poljoprivredu i zaštititi domaće divlje životinje na našem ranču i u okolnim područjima i radujemo se što ćemo u narednim mjesecima proširiti taj napor na Lepeuli. "

Iz Pente: Cartierovi tenkovi moraju satove graditi na naslijeđu ikone

Sa svoje strane, Waipoli Corp. rekao je da će prodaja pomoći budućim naporima za očuvanje.


PROČITAJTE VIŠE: Facebook bi uskoro mogao integrisati svoj Messenger s WhatsAppom

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori