Recept: Sok od zove, puna čaša zdravlja

sok od zove
Foto: kreni zdravo - sok od zove

Kraj maja i početak juna, moj život, osim rođendana, obilježi i zova.

To je period kada je zova je u punom cvatu, ali i vrijeme da taj predivan miris i aromu sačuvamo i za naredne mjesece.

Sok od zove ili bazge, mnoge vraća u djetinjstvo kada su naše nane/bake tradicionalno pripremale ovaj sok koji je predstavljao zdraviju alternativu sokovima.

Ova biljka se decenijama koristila u korist zdravlja, a pri tome su uživali u izuzetno ukusnim napicima.

Za zovu kažu da je jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu jer sadrži velike količine flavonoida, karotena, vitamina CKorisno je znati da se cvjetovi zove beru se kada je sunčano vrijeme i to samo oni cvjetovi koji su potpuno rascvjetani i sa žutim sladonosnim prahom.

Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite čist grm ove mirisne i ljekovite majske ljepotice.

Zova ublažava upalu disajnih puteva, reumu i poboljšava apetit. Do sada je poznato da zova liječi grip, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i kod dijabetesa i zatvora.

Zova/bazga iskazuje sljedeća ljekovita svojstva:

  • ima antioksidativni i protuupalni učinak,
  • pomaže pri mršavljenju,
  • ima učinak laksativa,
  • pomaže u borbi protiv alergija koje su uzrokovane peludima, 
  • olakšava intenzitet simptoma astme, 
  • poboljšava probavu,
  • odličan je izbor za olakšavanje simptoma upale dišnih puteva, 
  • poznata je po svojem antivirusnom i antimikrobnom djelovanju, 
  • pomaže u jačanju imunološkog sustava.

SOK od zove:

Ovo je mjera za otprilike 4 L sirupa, ukoliko želite više ili manje prilagodite omjere svojim potrebama.

  • 30 cvjetova zove
  • 3 l vode
  • 40 g limuntosa (dvije kesice od 20 g ili 4 od 10 g)
  • 3 limuna
  • 3 kg šećera

PRIPREMA SOKA OD ZOVE:

  1. Potopite cvjetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunom s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
  2. Nakon jednog dana namakanja, izvadite cvjetove zove, tekućinu procijedite kroz dvostruku gazu ili sitnu cjediljku, i dobro istisnite rukama. Zatim dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
  3. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

Cvjetovi zove izuzetno su bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.

Pročitaj više: engleska torta od jabuka

Pratite nas na facebook akter.ba

A.J.K.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori