SpaceX lansira najnoviji satelit SiriusXM sa Floride

Raketa SpaceX Falcon 9 vinula se sa Rta Canaveral rano u nedjelju, stvarajući svoj potpis niskofrekventne tutnjave koja je odjeknula svemirskom obalom i nakon nekoliko minuta nakon podizanja.

Raketa od 230 stopa napunjena sa skoro milion kilograma pogonskog goriva i najnoviji radio-servisni satelit SiriusXM poletjela je iz lansirnog kompleksa 40 u 12:26 sati i brzo se popela na oblačno nebo. Prva faza je potom sletjela na bespilotni brod Just Read the Instructions, završavajući svoju četvrtu misiju do danas.

Trideset i tri minuta nakon podizanja, SpaceX je potvrdio da je drugi stupanj rakete uspješno isporučio satelit SXM-8 u orbitu, gdje se očekuje da traje do 15 godina.

SXM-8 prati lansiranje SXM-7 prošlog decembra, koji se takođe lansirao s Rta na Falcon 9, ali je pretrpeo nekoliko neuspeha nakon što je isporučen u orbitu. U januaru je SiriusXM potvrdio da je podnio zahtjev za osiguranje od 225 miliona dolara za svemirsku letjelicu i rekao da to neće utjecati na njegovu digitalnu radio uslugu.

Poput SXM-7 i ostalih satelita, SXM-8 će se podvrgnuti testiranju u orbiti u narednim sedmicama. Obje je izgradio Maxar u Palo Altu u Kaliforniji.

Nedjeljnim lansiranjem obilježena je 19. godina za svemirsku obalu, od kojih je 18 domaćin bio Falcon 9. Do sada je 2021. godine SpaceX pokrenuo više misija u samo šest mjeseci nego što je čitav manifest iz 2019. zajedno - i više od desetak očekuju se prije isteka godine.

Uključujući SXM-8, Falcon 9 je izveo 120 uspješnih misija od svog predstavljanja 2010. Najnovija verzija, Block 5, debitovala je prije gotovo tačno tri godine u maju 2018.

Sljedeće lansiranje svemirske obale domaćin će biti još jedan Falcon 9 negdje sredinom mjeseca. Misija lansiranja najnovijeg satelita za globalno pozicioniranje svemirskih snaga, takođe iz lansirnog kompleksa 40, okvirno je postavljena za 17. jun tokom vremena koje se tek treba najaviti.

PROČITAJTE VIŠE: Tesla: Tvornica kod Berlina zaposlit će 12.000 radnika

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori