Lockdown u Sarajevu: Ne rade kafići, rijetki su šetači na ulicama!

Za Kanton Sarajevo je naređen djelimični lockdow, koji je počeo sinoć u 20 sati, a završit će u ponedjeljak, 15. marta u 7 sati. Vlada KS, zbog porasta broja zaraženih, mjeru o dvodnevnom lockdownu donijela je 8. marta.

S ciljem suzbijanja širenja koronavirusa Vlada KS zabranila je rad pojedinim poslovnim subjektima, u prvom redu ugostiteljskim objektima i tržnim centrima.

Iako je kretanje građana dozvoljeno, osimu u periodu od 23 do 5 sati, ulice glavnog grada jutros su poluprazne. Vidljivo je i da poslovni subjekti poštuju mjere koje je donijela Vlada, s obzirom da su kafići i trgovine u centru grada zatvorene.

S obzirom da je lockdown uveden samo na nivou KS, očekuje se da će većina građana vikend provesti izvan grada, na obližnjim izletištima, planinama ili pak u drugim gradovima.

Zdravstveni radnici i Krizni štab apeluju na građane da kretanje svedu na minimum, ali i da poštuju sve epidemiološke mjere, da se drže propisane distance, nose zaštitne maseke i da smanje socijalne kontakte.

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo obrađeno je 1.776 uzoraka, od čega je 696 pozitivnih, a preminulo je 16 osoba.

Izvor: Klix.ba

Pročitaj više: Ugostitelji u Sarajevu traže potpuni lockdown, protesti svaki dan

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori