Skriveni biser Evrope: grad Delft, Nizozemska (VIDEO)

Putovanja

Delft Nizozemska
Foto: Akter.ba

Skriveni biser Europe, Delft, osim po Univerziteu, zanimljiv je i po činjenici da je 1654. godine gotovo cijeli grad uništen u eksploziji, u kojoj je tragično poginuo i jedan od najobećavajućijih učenika Rembrandta.

Lijep grad Delft nazivaju još i Venecija Nizozemske.Grad se nalazi između grada Rotterdam i Haaga. Jedan prekrasan stari grad koji čuva historijski centar koji podsjeća na prošlea stoljeća.

Postoji nekoliko aspekata zbog kojih je ovaj grad poznat u cijelom svijetu. Jedan od njih je proizvodnja poznate plave ili majolike keramike. Drugi je rodno mjesto i prebivalište poznatog slikara Johannesa Vermeera iz sedamnaestog stoljeća. Nadalje, mjesto je povezano s nizozemskom kraljevskom obitelji, narandžasta kuća. I konačno, lijepi i živopisni kanali koji prolaze kroz veći dio grada, koji ga čine šarmantnim i romantičnim. Prozvali su ga Venecijom Nizozemske.

Šta posjetiti u Delftu?

Oude Kerk ili stara crkva. To je najstarija zgrada u Delftu, sagrađena je u 13. stoljeću. Kula je visoka oko 75 m.

Nieuwe Kerk ili New Church, Izgrađen je u 15. stoljeću i ima jednu od najviših kula u zemlji, oko 109 m visoku.

Foto: akter.ba

Posjetite Delftove suštinske atrakcije, Nieuwe Kerk i Oude Kerk , dvije sjajne crkve u kojima se nalaze ostaci nekih od najslavnijih Nizozemskih građana. Nieuwe Kerk, na sjevernom perimetru Delftovog lijepog glavnog trga (jednostavno nazvan "de Markt" ili tržnica), gotička je znamenitost iz 15. stoljeća. Ona služi kao mjesto pokopa za članove Nizozemske kraljevske kuće, ne manje od svih nacionalnih heroja William Silent. Obližnji Oude Kerk, koji već dva stoljeća prethodi Nieuwe Kerk, posljednji je dom Jan Vermeera, nizozemskog baroknog slikara i jednog od najcjenjenijih majstora iz 17. stoljeća.

Foto: Akter.ba

Ljubitelji umjetnosti bit će posebno zadovoljni jer je ovdje rođen poznati nizozemski slikar Johannes Vermeer koji je inspiraciju za svoja djela pronalazio baš ovdje, pa se tako na njegovim slikama često mogu vidjeti ulice Delfta. Možete posjetiti i Vermeer Centrum gdje ćete se upoznati sa ovim nizozemskim umjetnikom i njegovim djelima.

Muzej Lambert Van Meerten, U ovom muzeju možete pronaći sve na slavnoj Delft keramike. Njegove početke u svojoj proizvodnji potječu iz šesnaestog stoljeća, a u njemu se mogu naći razni proizvodi kao što su pločice, vaze, čaše, lonci, jela itd.

Foto: Akter.ba

Mogućnosti koju Delft nudi, jesu biciklističke ture, pružajući vam potpunu čaroliju grada i okolice. Prekrasni krajolici i prirodna okruženja su ono što će vas ostaviti bez daha.

Obavezno se provozajte bilo vodenim taksijem, pregledajte ih i uživajte u jednom od najboljih iskustava koje nudi ovo mjesto.

Delft je grad u koji će te se prilikom prvog posjeta odmah zaljubiti.

A.K.

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)