Da li ste posjetili Monschau u Njemačkoj? (VIDEO)

Putovanja

Putovnja
Foto: akter.ba

Bajkoviti grad Monschau nalazi se odmah uz njemačku granicu.

Monschau se nalazi usred prirodnog rezervata Eifel i stoga je savršeno mjesto za jednodnevni kulturni izlet tokom aktivnog odmora.

Čak i ako vam je potreban brzi bijeg tokom dana, sedmice ili vikenda, Monschau je savršeno mjesto za to. Vrlo često stanovnici Belgije, Nizozemske i Njemačke biraju ovu destinaciju za jednodnevne izlete.

Svi oni se uvijek iznova vraćaju u ovaj gradić koji oduševljava svojom ljepotom. Osim brojnih znamenitosti i ugodne atmosfere, Monschau je i idealno mjesto za bavljenje fotografijom.

Monschau je gradić smješten odmah preko granice s Belgijom u zapadnoj Njemačkoj. Nalazi se unutar parka prirode Eifel.

Najbliže zračne luke Monschauu su Zračna luka Köln-Bonn u Njemačkoj na 99 km ili Zračna luka Bruxelles u Belgiji na 147 km.

Savjetujemo vam da u zračnoj luci unajmite automobil i sami se odvezete do Monschaua. Monschau nije dostupan vozom, ali se može doći autobusom. Iz Aachena postoji dobra autobusna veza.

Putujete li u Monschau automobilom, najbolje je parkirati ga na jednom od javnih parkirališta u gradu. Najbolje je parkirati  na Parkplatz Burgau i platiti dnevnu kartu 7 eura.

Javna parkirališta u gradu nalaze se na samo nekoliko minuta hoda od historijskog središta Monschaua.

Ali također možete putovati u Monschau biciklom iz Belgije jer je to stanica na prekrasnoj Vennbahn fietsroute (biciklističkoj stazi).

Svako godišnje doba u ovom gradiću ima svoje čari.

Zimi je hladno. Ali kad padne snijeg, Monschau je jednostavno prekrasan. Osim toga, Monschau također ima vrlo lijep božićni sajam tokom božićnog razdoblja.

U proljeće možete uživati ​​u prvim zrakama sunca i mirisnim cvjetovima. Ljeti je lijepo uživati ​​u raznim terasama uz vodu, a u jesen možete napraviti prekrasne jesenske šetnje.

Stari grad Monschau ima uske kamene uličice i nazivaju ga biserom Eifela.

Zanimljivo je to da se grad  nije promijenio oko 300 godina. Stoga je lutanje historijskim središtem poput vožnje vremeplovom u davna vremena.

Želite li zaviriti iza kulisa kako je živjela viša srednja klasa u 18. stoljeću? Onda svakako trebate posjetiti crvenu kuću. Za 5 eura po osobi možete obići cijelu kuću. Sagradio ju je oko 1760. tekstilni proizvođač i trgovac. Kuća se sastoji od 4 etaže povezane prekrasnim drvenim stepenicama.

Foto: Sarah De Gheselle

Nedaleko od crvene kuće skrivene u uskoj ulici, možete pronaći stazu uz brdo. Označena je oznakom panoramske rute. To je mali uspon koji traje oko 15 minuta do najviše točke. Tu se pruža prekrasan panoramski pogled na staru gradsku jezgru i dvorac.

Monschau je jedan od najšarmantnijih gradova u Evropi.

Foto: Sarah De Gheselle
Foto: Sarah De Gheselle

Pročitajte više: Zašto su nam potrebna putovanja?

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori