U protekla 24 sata, na sreću, u Kantonu Sarajevo nije bilo preminulih pacijenta koji su bili zaraženi koronavirusom

Sarajevo, 15.05.2021. godine

U Kantonu Sarajevo ni danas nema preminulih od koronavirusa

U protekla 24 sata, na sreću, u Kantonu Sarajevo nije bilo preminulih pacijenta koji su bili zaraženi koronavirusom, s tim da je u isto vrijeme potvrđeno 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Tokom prethodnog dana zabilježeno je da su se od Covid-19 infekcije oporavile 34 osobe.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih šest, odnosno 54,54 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Proteklog dana na koronavirus je testirano 412 osoba. Kanton Sarajevo danas bilježi 504 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 2.566 naših sugrađana.

Trenutno je u KS hospitalizirano 120 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 66, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 54 pacijenta.

Na respiratoru na KCUS-u se nalaze četiri pacijenta

U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 10 pacijenata, a u Općoj bolnici dva.

U protekla 24 sata sa hospitalizacije su otpuštene tri osobe.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 128 pacijenata, od kojih je njih šest transportovano u KCUS i niti jedan u Opću bolnicu.

Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sljedeći broj PCR briseva: na Vrbanji 32, u Novom Gradu četiri, u Semizovcu 15, dok na punktu na Ilidži u protekla 24 sata nije bilo PCR testiranja.

Ukupno su na drive-in punktovima i Covid-ambulantama uzeta 142 PCR uzorka.

Covid-pozivni centar je zabilježio 144 poziva, a obavljeno je i 149 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.244 zaražene osobe koronavirusom i 50.486 izliječenih osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 13. Sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 22.

Od ponedjeljka, 17. maja 2021. godine, u Zetri će se nastaviti vakcinisanje uposlenika Ministarstva sigurnosti BiH i sigurnosnih agencija Bosne i Hercegovine. Koji primaju vakcine iz donacije Republike Turske.

Iz JU "Dom zdravlja" KS podsjećaju da će se imunizacija stanovništva nastaviti u utorak, 18. maja 2021. godine, prema utvrđenom planu i prioritetima Zavoda za javno zdravstvo KS.

Građani će biti pozivani, te dobiti termin kada da dođu na vakcinaciju. 
Za nastavak vakcinacije je osigurano 6.750 doza vakcina koje su stigle protekle sedmice putem COVAX  i EU4HEALTH programa.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Služba za protokol i press KS

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori