Recept iz sehare: Baščaršijski sahan, aščinica u malom

U bosanskoj kuhinji ima dosta jela koje se kombinuju s drugim jelima. Baščaršijski sahan je jedno takvo jelo. Skup nekoliko tradicionalnih jela. Potrebno je napraviti nekoliko ovih jela i kombinirati ih u bakarni sud, koji se tradicionalno naziva sahan, što u prijevodu znači "tanjir". SIgurno će vaši ukućani biti oduševljeni ovom kombinacijom.

U starim kuharskim knjigama se kao idealna kombinacija za Baščaršijski sahan preporučuje jedan šiš-ćevap (juneće meso i mrkva na drvenom štapiću), japrak sarma (sarma od listova vinove loze), punjena paprika, punjeni paradajz, nešto sogan – dolme (luk punjen mesom) i nešto kolačića (mesnih okruglica). Sve se to prije služenja prelije miješanim saftom iz svih jela.

Ovaj specijalitet se, kako mu i samo ime kaže, servira u sahanima, dubljim metalnim posudama, koje od davnina izrađuju baščaršijske kazandžije.

Foto: akter.ba -Baščaršijski sahan

Potrebno je:

  • 1 štapić šiš ćevapa
  • jedna sarma
  • punjena paprika
  • punjeni paradajz
  • malo sogan dolme
  • nekoliko bosanskih kolačića (napravljenih od faširanog mesa)

Priprema: Sve preliti saftom načinjenim od svih ovih jela.

Foto: akter.ba - kombijancija nekoliko različitih bosanskih jela

Po želji služiti uz kašiku pavlake.

Ukoliko želite isprobati ovaj ukusni tradicionalni specijalitet, preporučujemo vam posjetu sarajevskim aščinicama ili ašdžinici ASDŽ (Ćurčiluk mali 3), gdje iz prve ruke možete saznati zbog čega je ovaj sahan oduvijek bio jedno od najpopularnijih jela među Sarajlijama i posjetiteljima Sarajeva.

Više recepata potražite na: Miris Kuhinje

Pročitaj više: Staro bosansko jelo: Sogan dolma

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)