Na komemoraciju generalu Divjaku stigle brojne poznate bh. ličnosti

Komemoracija Jovanu Divjaku
Foto: T. S./Klix.ba

U Narodnom pozorištu u Sarajevu održava se komemoracija za generala Armije RBiH i humanistu Jovana Divjaka, koji je preminuo prošlog četvrtka.

Komemoracija počinje u 11 sati, a fotoreporter Klix.ba je zabilježio dolazak brojnih poznatih osoba iz svijeta politike i društva.

Među njima su visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, rektor UNSA Rifat Škrijelj, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, načelnik Općine Centar Srđan Mandić, bh. reditelji Danis Tanović i Dino Mustafić, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, Mirko Pejanović i mnogi drugi.

Zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja prisutnih u zatvorenom prostoru, građani i brojni Divjakovi prijatelji nisu u mogućnosti pristupiti sali u kojoj se održava komemoratvni skup. Iz Udruženja obrazovanje gradi BiH saopćeno da je osiguran prijenos uživo na TV Sarajevo.

U Kantonu Sarajevo danas je proglašen Dan žalosti zbog smrti čika Jove, kako su ga građani odmilja zvali.

Osim što spada među najzaslužnije osobe za odbranu Sarajeva u toku posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, bio je i istaknuti filantrop i humanista.

Od završetka rata je kroz svoje Udruženje "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu" pomagao školovanju djece, prije svega one iz najugroženijih društvenih grupa.

Dobitnik je brojnih značajnih priznanja, među kojima je i najviše priznanje francuske države - Legije časti.

General Armije Republike BiH bit će sahranjen danas na Gradskom groblju Bare. Divjak je preminuo 8. aprila u Sarajevu u 84. godini.

Izvor: Klix.ba

Pročitaj više: U Kantonu Sarajevo danas je Dan žalosti povodom smrti generala Jovana Divjaka

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori