U Kantonu Sarajevo danas je Dan žalosti povodom smrti generala Jovana Divjaka

Dan žalosti povodm smrti Divjaka
U Kantonu Sarajevo danas je Dan žalosti zbog smrti Jovana Divjaka, generala Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH).

U Kantonu Sarajevo danas je Dan žalosti povodom smrti Jovana Divjaka, generala Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH). 

Vlada KS donijela je odluku o proglašenju Dana žalosti u petak, 9. aprila.

Danas  u 11 sati bit će održana Komemoracija u Narodnom pozorištu u Sarajevu, dok će u 14 sati biti sahrana generala Divjaka na Gradskom groblju Bare.

„General Jovan Divjak umro je 8. aprila 2021. godine. Kako je riječ o izuzetnoj i znamenitoj osobi za Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo, kako tokom ratnog perioda, tako i kroz njegov angažman u Udruženju Obrazovanje gradi BiH, Vlada je prihvatila prijedlog premijera KS Edina Forte da se utorak, 13. aprila 2021. godine, proglasi Danom žalosti u Kantonu Sarajevo“, istaknuto je ranije iz Vlade KS.

U skladu sa Zakonom o proglašenju žalosti u Kantonu Sarajevo, premijer Forto je prethodno obavio konsultacije sa predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

Dan žalosti se obilježava isticanjem zastava na pola koplja, minutom šutnje na radnim i drugim skupovima, održavanjem komemorativnih sjednica, upisivanjem u knjigu žalosti, kao i drugim načinom njenog izražavanja prikladnim za određeni događaj, povodom kojeg se proglašava žalost.

Za vrijeme trajanja žalosti odlažu se i sve javne manifestacije zabavnog karaktera.

Podsjećamo, Divjak je preminuo u 84. godini, 8. aprila u Sarajevu.

Pročitaj više: Preminuo Jovan Divjak bivši general Armije BiH

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori