Na Zemlju godišnje padne 5.200 tona prašine iz svemira

© Provided by Live Science
© Provided by Live Science

Ova blaga kiša s komadića kometa i asteroida daleko nadmašuje količinu meteorita koji su pogodili planetu, pokazalo je istraživanje objavljeno 15. aprila u časopisu Earth & Planetary Science Letters.

Uprkos velikim količinama, teško je otkriti svemirsku prašinu ili pratiti njezinu godišnju akumulaciju na većini mjesta zbog padavina koje ispiraju prašinu.

A na većini mjesta prašina koja potječe sa Zemlje preplavljuje prašinu iz svemira.

Ali u zemlji Adélie na Antarktiku, u blizini francusko-talijanske istraživačke stanice Concordia, snijeg je vrlo predvidljiv i ima vrlo malo kopnene prašine.

Tokom 20 godina, fizičar Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS) Jean Duprat i njegove kolege obavili su šest ekspedicija u to područje radi sakupljanja čestica.

Slojevi svemirske prašine dovoljno su očuvani u regiji da bi istraživači mogli procijeniti koliko je padalo iz godine u godinu.

Istraživači su iskopali velike rovove snijega i odnijeli ga u bačvama od 20 kilograma u laboratorij na istraživačkoj stanici, gdje su pažljivo topili snijeg i sakupljali čestice prašine iza sebe.

Zatim su sortirali čestice, uklanjajući onečišćenja poput vlakana sa snježnih rukavica istraživača.

Ekstrapolirajući iz nalaza na središnjoj Antarktiku, istraživači su otkrili da približno 5.200 tona (4.700 metričkih tona) ovih sitnih čestica, promjera između 30 i 200 mikrometara, padne na Zemlju svake godine. (Za referencu, ljudska kosa u prosjeku ima oko 70 mikrometara u promjeru.)

To čini sitne čestice najrasprostranjenijim izvorom vanzemaljskog materijala na Zemlji.

Budući da velik dio svemirske stijene koja se sruši kroz Zemljinu atmosferu izgara, istraživači su procijenili količinu prašine u svemiru koja bi rezultirala tim fluksom na površini planete.

Procijenili su da oko 15.000 tona svemirske prašine u početku uđe u atmosferu svake godine, što znači da samo oko trećina dosegne tlo.

Oko 80% prašine vjerovatno dolazi iz kometa poznatih kao komete iz Jupiterovog perioda, napisali su istraživači. To su komete sa kratkim orbitama pod kontrolom uticaja Jupiterove gravitacije. Ostalih 20% prašine vjerovatno dolazi od asteroida.

Razumijevanje fluksa vanzemaljskog materijala na Zemlju važno je za mnoga područja astrofizike i geofizike, napisali su istraživači, jer su ove svemirske stijene mogle donijeti mnoge elemente na planetu.

Neke teorije smatraju da su elementi i molekuli koji potječu iz svemirskih stijena mogli biti presudni za rani razvoj života na Zemlji.

PROČITAJTE VIŠE: Prvi svemirski hotel trebao vi se otvoriti 2027. godine

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori