Koji tehnološki poslovi ne zahtijevaju javni govor-nastup?

Tehnološki poslovi

Koji tehnološki poslovi ne zahtijevaju javni govor-nastup?
Foto: Envato

Govor u javnosti može biti zastrašujući i neodoljiv. Srećom, postoji mnogo tehnoloških poslova koji ne zahtijevaju da pričate pred ljudima.

Razgovor pred grupom je za neke ljude prirodan. Za druge je javno govorenje vještina koju moraju razviti tokom vremena. Zatim, postoje ljudi koji se nikako ne mogu natjerati da to urade.

Javni govor možda nije nešto u čemu uživate, ali je neophodno zlo u mnogim profesijama. Iako nijedan posao ne uključuje nultu verbalnu komunikaciju, postoje poslovi u različitim industrijama koji ne zahtijevaju javni govor. Tehnološka industrija, na primjer, pruža vam neke od najplaćenijih pozicija koje prepuštaju javno govorenje nekom drugom.

Kao pozicije koje često zahtijevaju nezavisno istraživanje i analizu podataka, poslovi u oblasti informacionih tehnologija generalno zahtijevaju malo, ako uopće, javno govorenje. Pogledajte kako smo pronašli neke poslove koji bi mogli biti pravi za vas.

Metoda rangiranja

Koristeći podatke O*NET -a i Zavoda za statistiku rada, rangirali smo poslove koji rijetko zahtijevaju javni nastup. Mnogi poslovi u kojima pojedinci rijetko govore javno spadaju u kategoriju tehnologije. Od maja 2020., pozicije ispod uglavnom plaćaju iznad nacionalne srednje plate od 56.310 dolara za sva zanimanja.

Tehnološki poslovi koji ne zahtijevaju vještine javnog govora

7. Menadžer računara i informacionog sistema

    Učestalost javnog nastupa: 27

    Srednja godišnja plata: 151,150 dolara

    Predviđeni rast broja radnih mjesta (2020-30): 11%

    Minimalno obrazovanje: Bachelor

    Minimalno iskustvo: tri godine ili više

Menadžeri računarskih i informacionih sistema nadgledaju razvoj računarskih i informacionih sistema u organizacijama. Ovi profesionalci komuniciraju sa nadređenima, podređenima i kolegama menadžerima o novim i tekućim projektima, nadogradnjama i pitanjima vezanim za analizu relevantnih sistema, programiranje i razvoj.

CIS menadžeri moraju imati znanje o računarima i elektronici, inženjeringu i menadžmentu. Oni također moraju donositi odluke i rješavati probleme kada je to potrebno.

6. Administrator baze podataka

    Učestalost javnog nastupa: 27

    Srednja godišnja plata: 98,860 dolara

    Predviđeni rast broja radnih mjesta (2020-30): 8%

    Minimalno obrazovanje: Bachelor

    Minimalno iskustvo: jedna godina ili više

Administratori baza podataka kreiraju i nadgledaju baze podataka, osiguravajući sigurno i efikasno skladištenje organizacionih podataka. Oni rade s različitim vrstama podataka u poslovnom, zdravstvenom i obrazovnom okruženju. Mnogi od ovih profesionalaca imaju diplomu upravljanja bazom podataka .

Administratori baze podataka omogućavaju pristup bazi podataka odgovarajućim pojedincima, nadgledaju rad baze podataka i rješavaju probleme kako se pojave. Tipovi administratora baza podataka uključuju administratore sistemskih i aplikacijskih baza podataka.

Tim programera koji radi na programskom softveru za kodiranje računara u uredu, pisanju web stranica i tehnologiji razvoja baze podataka..

5. Analitičar informacijske sigurnosti

    Učestalost javnog nastupa: 27

    Srednja godišnja plata: 103,590 dolara

    Predviđeni rast broja radnih mjesta (2020-30): 33%

    Minimalno obrazovanje: Bachelor

    Minimalno iskustvo: jedna godina ili više

Zadaci planiranja i implementacije sigurnosnih mjera za zaštitu računarskih mreža i sistema, analitičari informacione sigurnosti često imaju diplomu iz sajber sigurnosti . Moraju ostati informirani o najnovijim kretanjima u sajber sigurnosti tijekom svog obrazovanja i profesionalne karijere.

Ovi profesionalci nadziru organizacione sisteme zbog kršenja podataka, instaliraju softver za zaštitu i preporučuju sigurnosna poboljšanja i poboljšanja. Analitičari sigurnosti informacija pripremaju izvještaje za nadzornike o prijetnjama i kršenjima, vrše testiranje penetracije i učestvuju u razvoju plana oporavka od katastrofe.

4. Web programer

    Učestalost javnog nastupa: 24

    Srednja godišnja plata: 77.200 dolara

    Predviđeni rast broja radnih mjesta (2020-30): 13%

    Minimalno obrazovanje: neki fakultet, poželjna diploma

    Minimalno iskustvo: Početna pozicija

Mnogi web programeri imaju diplomu za web razvoj , ali samoučenje, iskustvo i certifikati također mogu pružiti put da postanete web programeri .

Web programeri grade, nadgledaju i održavaju web stranice. Mnogi web programeri nadgledaju sve aspekte izrade web stranice. U okviru veće kategorije web razvoja, back-end programeri konstruiraju web stranicu, dok se front-end web programeri fokusiraju na estetiku web stranice.

Web programeri pišu kod koristeći programske jezike, rade s grafičkim dizajnerima na razvoju izgleda web stranice, integriraju elemente poput audio i video zapisa te kreiraju i testiraju funkcije web stranice.

3. Specijalista za podršku računarske mreže

    Učestalost javnog nastupa: 23

    Srednja godišnja plata: 65.450 dolara

    Predviđeni rast broja radnih mjesta (2020-30): 9%

    Minimalno obrazovanje: diploma ili sertifikat

    Minimalno iskustvo: Početna pozicija

Stručne uloge za podršku računarske mreže u projektovanju računarskih sistema i telekomunikacijama zahtevaju diplomu računarske mreže .

Stručnjaci za podršku računarske mreže pružaju pomoć pojedinačnim i organizacionim korisnicima računara putem e-pošte, telefona ili lično. Oni mogu raditi na rješavanju problema vezanih za lokalne mreže, mreže šireg područja i internetske sisteme. Oni testiraju, procjenjuju i obezbjeđuju održavanje mreža, po potrebi.

2. Specijalista za baze podataka

    Učestalost javnog nastupa: 23

    Srednja godišnja plata: 98,860 dolara

    Predviđeni rast broja radnih mjesta (2020-30): 8%

    Minimalno obrazovanje: Bachelor

    Minimalno iskustvo: Početna pozicija

Stručnjaci za skladište podataka posjeduju opsežno znanje iz matematike, kompjuterske elektronike i programiranja. Ovi profesionalci razvijaju modele procesa za pronalaženje, učitavanje, transformaciju i izdvajanje podataka. Stručnjaci za skladištenje podataka osiguravaju tačnost, strukturu i kvalitet podataka, dok mapiraju između izvornih sistema i skladišta. Oni rade sa administrativnim, naplatnim ili drugim kompjuterskim sistemima kako bi izdvojili i nadgledali strukture skladišta podataka.

1. Administrator mreže i računarskog sistema

    Učestalost javnog nastupa: 13

    Srednja godišnja plata: 84.810 dolara (maj 2020.)

    Predviđeni rast broja radnih mjesta (2020-30): 5%

    Minimalno obrazovanje: neki fakultet, poželjna diploma

    Minimalno iskustvo: jedna godina ili više

Kao naša vrhunska karijera u oblasti informacionih tehnologija koja zahteva vrlo malo javnog govora, administratori mreža i računarskih sistema nadgledaju svakodnevne operacije mreža i sistema unutar organizacija. Oni instaliraju hardver i softver, vrše nadogradnju, obučavaju korisnike i nadgledaju sigurnosne dozvole i procedure.

Administratori mreže i računarskih sistema mogu nadgledati stručnjake za računarsku podršku, koordinirati sa kolegama profesionalcima za mreže i računarske sisteme ili služiti kao jedini pružalac usluga informacionih tehnologija za organizaciju.

Zaključak

Istraživanje pozicija na ovoj stranici i pronalaženje one koja odgovara vašim sposobnostima, interesovanjima i profesionalnim ciljevima je prvi korak ka pronalaženju tehnološke pozicije koja ne zahtijeva javni govor. Međutim, komunikacija je ključna vještina, bez obzira koji je vaš posao. Imajte to na umu dok ispunjavate prijave za posao, idete na intervjue i stječete uvid u različite uloge.

Pripremio i prilagodio: N.K.

Pročitajte više:Tehnološki poslovi cvjetaju: Evo šta poslodavci traže

Pratite nas na Facebook akter.ba - Koji tehnološki poslovi ne zahtijevaju javni govor-nastup?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)