Tehnološki poslovi cvjetaju: Evo šta poslodavci traže

Tehnologija

Tehnološki poslovi cvetaju: Evo šta poslodavci traže
Foto:Envato

Izuzetno snažan početak godine za tehnološko zapošljavanje. Programer je na vrhu liste poslova na daljinu.

Tehnološke kompanije u SAD zaposlile su 24.300 radnika u januaru, obilježavajući 14. uzastopni mjesec rasta broja radnih mjesta na vrućem tržištu IT zapošljavanja.

Prema statistikama tržišta rada CompTIA, IT zanimanja u cijeloj ekonomiji porasla su za 178.000 prošlog mjeseca, a zapošljavanje vezano za tehnologiju doprinijelo je nacionalnom rastu od 467.000 radnih mjesta. Stope nezaposlenosti u tehnološkim zanimanjima pale su na 1,7%, što je pad sa 2% u decembru 2021.

Više od polovine novih radnih mjesta u januaru u tehnološkom sektoru bilo je u kategoriji IT usluga i razvoja softvera po narudžbi, gdje je dodato 14.800 uloga. Tehnološke firme su takođe dodale 7.500 zaposlenih u obradi podataka, hostingu i srodnim uslugama, 3.100 zaposlenih u informacionim uslugama, kao što su pretraživači, i 2.000 novih radnika u proizvodnji računara i elektronskih proizvoda.

SEE:  Poslodavci su očajni za naučnicima podataka jer potražnja raste

Tim Herbert, glavni istraživač u CompTIA-i, rekao je da statistika odražava "izuzetno snažan početak godine za tehnološko zapošljavanje", koji je i dalje podstaknut povećanim ulaganjem u digitalne usluge od strane organizacija u svim industrijama.

„Analiza oglasa za posao poslodavca potvrđuje međusobno povezanu prirodu tehničkih vještina u infrastrukturi oblaka, aplikacijama, podacima i sajber sigurnosti, kao i kritični značaj soft skills, vještina upravljanja projektima i poslovne sposobnosti,“ rekao je Herbert.

Ukupno, oglasi poslodavaca za tehnološke pozicije dostigli su skoro 340.000 prošlog mjeseca, obuhvatajući industrijske sektore, lokacije i vještine .

Profesionalne, naučne i tehničke usluge (56.860), finansije i osiguranje (38.820), proizvodnja (31.379), informacije (16.796) i maloprodaja (11.687) prednjačile su na listi industrija s najviše tehnoloških oglasa za posao u januaru, prema CompTIA.

Zapošljavanje su vodile kompanije uključujući Deloitte, Capital One, Amazon, Anthem Blue Cross i Accenture.

Broj oglasa za posao u tehnici premašio je 10.000 u osam gradskih područja:

Njujorku, Vašingtonu, Dalasu, Los Anđelesu, San Francisku, Čikagu, Atlanti i Sijetlu.

Podaci također pokazuju da mogućnosti zapošljavanja u tehnologiji nisu ograničene na velike gradove. Lansing, Michigan, na primjer, rangiran je na trećem nacionalnom mjestu među svim metro tržištima u mjesečnom porastu broja oglasa za posao u tehnologiji. Mičigen je zabilježio najveći skok oglasa za posao među državama, sa ukupno 10.559 u januaru, što je povećanje od više od 2.100 u odnosu na decembar.

Herbert je komentirao da je "trka u naoružanju u regrutovanju i zadržavanju tehnoloških talenata" predstavljala izazov za poslovanje i na "direktne i indirektne načine".

Foto: Envato

Prilike na daljinu, na primjer, nastavljaju rasti u tehnologiji jer organizacije gledaju dalje od velikih gradova kako bi identificirale i unajmile tehnološke talente, istovremeno zaobilazeći konkurenciju u glavnim tehnološkim čvorištima.

Zanimanje sa najvećim brojem mogućnosti za rad na daljinu i rad od kuće je programer softvera, sa 37.000 postova. Potražnja je također bila velika za IT stručnjacima za podršku (10.465), web programerima (9.832), sistemskim inženjerima/arhitektima (7.185) i menadžerima IT projekata (6.939).

Eksplozija tehnoloških poslova nije ograničena samo na SAD.

SEE:  Zapošljavanje tehničkih radnika postaje sve teže. Ali postoji još jedan način da steknete prave vještine

U Velikoj Britaniji broj slobodnih radnih mjesta u IT sektoru udvostručio se u protekloj godini , a oglasi za posao u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT) porasli su za 119% na godišnjem nivou.

Foto: Envato

Najnoviji izvještaj KPMG-ovog tehničkog monitora otkrio je da zaposlenost u tehnološkom sektoru raste "rekordnom brzinom" u Ujedinjenom Kraljevstvu, iako je također navedeno da se organizacije suočavaju s ozbiljnim pritiscima troškova oko zapošljavanja i lanca nabavke u 2022.

„Tehnološki sektor u Ujedinjenom Kraljevstvu ove se godine suočava s balansiranjem: s jedne strane, potražnja za digitalnim i dalje raste, ali s druge strane, tehnološke organizacije se suočavaju sa značajnim izazovima oko talenata i lanca nabavke – ni jedno ni drugo neće nestati uskoro“, rekla je Lisa Heneghan, glavni digitalni direktor u KPMG UK.

"Imajući ovo na umu, samo će vrijeme pokazati da li sektor može održati trenutne nivoe rasta tokom 2022."

Pripremio i prilagodio: N.K.

Pročitajte više: Japanski proizvođači se udružuju u razvoju novih tehnologija

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori