Kako ukloniti mrtvu kožu sa stopala?

Prirodno skupljanje mrtve kože na stopalima je normalna pojava. Kako biste održali lijepa i zaglađena stopala višak mrtve kože i zadebljanja je potrebno ukloniti. Postoje mjere prevencije i nekoliko načina uklanjanja mrtve kože.

Mrtva koža na stopalima – zašto nastaje i kako prevenirati njeno nastajanje?

Nakupljanje mrtve kože na stopalima najčešće nastaje zbog nedostatka vlažnosti u koži. Nedostatak vlažnosti je normalna pojava ako su vam stopala stalno u cipelama i čarapama, a ne koristite svakodnevno kremu. Još jedan razlog nakupljanja mrtve kože može biti neredovita eksfolijacija.

Drugi mogući uzroci suhe kože, a posljedično i nakupljanje mrtve kože na stopalima, su sljedeći:

Foto:Pexels
  • Iritacija – uzrokovana stajanjem u dugim periodima ili nošenjem neadekvatnih cipela.
  • Sapuni i kreme – koje sadrže snažne kemikalije koje mogu oštetiti i isušiti kožu. Kada kupujete kremu za stopala izbjegavajte one koje sadrže alkohol.
  • Lijekovi – određeni lijekovi mogu uzrokovati sušenje kože.

Ova pojava ne bi trebala biti bolna. Ako uočite mrtvu kožu na stopalima i osjetite bol u stopalima, uzročnik može biti atletsko stopalo, ekcem ili druga vrsta infekcije. U tom slučaju, posavjetujte se s liječnikom.

Ako želite prevenirati nastajanje mrtve kože na stopalima potrebno je :

  • svakodnevno nanošenje kreme,
  • sedmične kupke,

redovita eksfolijacija (kamenom, četkama, pilinzima i sl). Značenje reči u bukvalnom smislu predstavlja ljuštenje kože, dok je piling guljenje kože – u suštini je ista stvar u pitanju.

Piling za stopala – mehanički i kemijski proizvodi

Za uklanjanje mrtve kože najčešće se koriste mehanički proizvodi za piling kao što

  • kamen za stopala,
  • električne ili mehaničke rašpice za stopala,
  • kupljeni ili napravljeni piling (npr. od šećera, zobi itd).

Mehaničke proizvode za uklanjanje mrtve kože (kamen i rašpice) za stopala najbolje je koristiti nakon kupke kad koža omekša.

Noge natopite 10 minuta u toploj vodi, a potom nježno kamenom ili mehaničkom/električnom rašpicom uklonite mrtvu kožu. Nakon toga nanesite losion.

Možete napraviti piling za stopala kod kuće. Pomiješajte 2 supene kašike soli s jednakim udjelom ulja za bebe i sokom od limuna ili pomiješati 2 supene kašike smeđeg šećera, 2 supene kašike maslinovog ulja i 1 supenu kašiku limunovog soka. Sastojke miješajte dok se ne napravi pasta. Osim toga, možete kupiti i gotovi piling za stopala u trgovini.
Piling za stopala (neovisno radi li se o pripravljenom ili kupljenom) potrebno je umasirati pa isprati. Nakon pilinga, nanesite kremu. Može se koristiti jednom tjedno.

Pročitaj više: Vitamini za nokte – koji su i kako ih uzimati?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori