Vitamini za nokte – koji su i kako ih uzimati?

zdravi i njegovani nokti
Zdravi nokti

Izgled noktiju može nam reći štošta o našem zdravlju i unosu hranjivih tvari. Tako se određeni manjak može pojaviti u obliku tačkica, crtica ili diskoloracije na noktima. Vrlo je važno primijetiti promjene na noktima kako biste mogli djelovati sukladno njima i unijeti vitamine koji su vašem tijelu potrebni.

Postoje određeni vitamini koji su nužni kako bi nokti bili čvrsti i zdravi, stoga obratite pažnju na unos tih vitamina.

Vitamini za nokte

Biotin – ovo je jedan od esencijalnih nutrijenata koji su potrebni ne samo za zdravlje noktiju, već i za kosu i kožu. Neke namirnice bogate biotinom su jaja, orašasti plodovi, sjemenke i batat krumpiri.  

Željezo – željezo još jedna od vrlo važnih hranjivih tvari za zdravlje i čvrstoću noktiju. Željezo u hrani možete dobiti kroz mahunarke, jaja, tofu, orašaste plodove, špinat, itd. Preporučuje se konzumacija hrane bogate vitaminom C kada se konzumira hrana koja sadrži željezo kako bi se povećala apsorpcija željeza u tijelu.

Foto: Pexels

Vitamin C –iznimno je važan za proizvodnju kolagena. Kolagen je protein koji se nalazi u noktima, a doprinosi jakim i zdravim noktima. Vitamin C možete unijeti namirnicama kao što su citrusi, crvena ili žuta paprika, kelj, brokula, itd

B vitamini – osim biotina, i drugi vitamini koji spadaju u skupinu B vitamina su također vrlo važni za zdravlje noktiju. B12 doprinosi apsorpciji željeza, što je nužno za čvrste nokte. B9 ili folat je također važan za rast stanica, a time i noktiju. Vitamine B skupine možete pronaći u namirnicama kao što su žitarice i grahorice, jaja, sjemenke, itd.

Omega 3 masne kiseline – doprinose sjaju noktiju te manjak ovog nutrijenta može dovesti do suhih i oštećenih noktiju. Omega 3 masne kiseline možete unijeti kroz namirnice kao što su orašasti plodovi, lanene sjemenke, chia sjemenke, itd.

Magnezij i nokti

Magnezij je iznimno važan za zdravlje i rast noktiju zato što doprinosi sintezi proteina. Osim toga, nedostatak magnezija manifestira se u vertikalnim prugicama duž noktiju. Magnezij možete unijeti konzumiranjem namirnica kao što su: mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke, avokado, tofu, tamna čokolada.

Cink za nokte

Nedostatak cinka u tijelu možete lako prepoznati po bijelim tačkicama na noktima, što može biti vrlo štetno za nokte. Osim što doprinosi zdravlju noktiju, cink omogućuje normalan rast stanica, a time i noktiju. Cink možete unijeti kroz namirnice kao što su grahorice (npr. leća, grah), orašasti plodovi i sjemenke, jaja, tamna čokolada…

Kako unijeti vitamine potrebne za zdrave nokte?

Kao što je već navedeno za svaki pojedini nutrijent potreban za zdravlje noktiju, vitamine možete unijeti kroz prehranu tj. kroz određene namirnice koje obiluju specifičnim vitaminima. Unos vitamina kroz prehranu smatra se najboljim načinom jer se vitamini tako bolje apsorbiraju u organizam.

Ako se ne možete posvetiti pažljivom unosu određenih hranjivih tvari u organizam, možete redovito uzimati dodatke prehrani. Najbolje je uzimati nekoliko dodataka umjesto multivitamina s obzirom na to da se u npr. samo dodatku prehrani B kompleks nalazi veća koncentracija vitamina B u odnosu na koncentraciju vitamina B u multivitaminskoj formuli. Osim toga, postoje i posebni dodaci prehrani formulirani za jačanje noktiju.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori