Iznenađujući učinak jogurta na vaš imunološki sistem

Jedno od pitanja u vezi s jogurtom je da se, kao i za neke druge proizvode od životinjskog mlijeka, smatralo da izazivaju upale u tijelu, što može dovesti do nekih infekcija, bolesti i poremećaja.

Sada su studije otkrile da probiotici u proizvodima od jogurta zapravo mogu smanjiti upalu i da ojačaju imunološki sistem - uključujući i borbu protiv COVID-19.

Sigurno je to da postoji dosta ljudi koji su osjetljivi na mliječne proizvode ili ih moraju u potpunosti izbjegavati.

Za druge koji mogu jesti i uživati ​​u njima, posljednjih se godina vodi rasprava u medicinskoj zajednici.

Neki su stručnjaci istraživali može li konzumacija mliječnih proizvoda dovesti do širokog spektra bolesti koje uključuju artritis do depresije, pa čak i akne.

Iako postoje studije koje su pronašle razlog, da to nije dobro za one koji hranu poput jogurta smatraju zdravom.
Za njih sada postoje dobre vijesti: dva istraživača koja su sprovela istraživanja u Izraelu otkrili su da molekule iz probiotika u kefiru (tečni napitak koji je vrlo sličan jogurtu) značajno smanjuju nivo zaraženosti agensa koji uzrokuje koleru.

U naknadnoj studiji, naučnici su otkrili da su te iste molekule djelovale i kao protuupalna sila protiv nekih virusnih bolesti.

To je uključivalo "oluju citokina", što je imuni odgovor koji je otkriven kao vodeći uzrok smrti kod pacijenata sa COVID-19.

"Naše istraživanje prvi put osvjetljava mehanizam pomoću kojeg fermentiranim mlijekom probiotici mogu zaštititi od patogenih infekcija i pomoći imunološkom sistemu," rekao je profesor Raz Jelinek.

PROČITAJTE VIŠE: Da li mlijeko zaista uzrokuje akne?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori