Jeste li čuli za Bouclé: Tekstil trenutka?

coco-republic
Coco Republic Valero Occasional Chair

Izdržljiva tkanina, koja se najčešće vidi u bijeloj ili kremastoj boji, omogućava jednostavan način za dodavanje teksture i zanimljivosti svakom modernom prostoru. Unatoč ponovom oživljavanju 2020. godine, bezvremenski je trend koji će izdržati test vremena u bilo kojem domu. Istražili smo sve o trendu Bouclé donosimo vam različite primjene ovog tekstilnog materijala.

Šta je Bouclé?

Riječ se veže za francuski izraz koji označava „uvijen“. Tekstil iz Bouclé stila se odlikuje nježnim, gotovo runastim izgledom. Tkanine se obično izrađuju od vunenih vlakana, međutim, tekstil možete pronaći i u platnu, pamuku, pa čak i u svili. Svi smo posegnuli za ovim trendom koji je imao svoj „boom“ tokom pandemije. Pokrenuo ga je Eero Saarinen, finsko-američki arhitekta, još 1948. godine. Desilo se to kada je dizajnirao Womb stolicu. Označio je kao „stolicu koja će biti kao korpa puna jastuka – nešto u čemu može da se sklupča“.

Namještaj

Nejasna priroda ili bouclé savršeno savršeno se veže za zakrivljene ili zaobljene komade poput asimetričnih kauča, fotelja i otomana. Dizajneri poput Coco Republic, Sarah Ellison i Life Interiors imaju svaki svoj vlastiti komad bukela. Međutim, ne morate izdvojiti brdo novca za ovakve komade. Možete ih naći na lokalnim buvljacima i unijeti dašak modernog u vaš dom. Iako kupnja namještaja u bouclé tkanini ili presvlačenje vintage komada u teksturi može biti skupo, postoje i drugi, jeftiniji načini za uključivanje tekstila u vaš dom.

Foto: thelatch.com

Mekani namještaj

Oni koji žele uvesti bouclé u svoje domove, možda žele započeti dodavanjem mekog namještaja poput jastuka i fotelja. Lako se mogu pronaći Bouclé jastuci koji mogu biti dio svačijeg budžeta.

Posteljina

Udoban tekstil, bouclé je savršena tekstura za spavaću sobu. Bez obzira dodaje li se u vaš prostor za spavanje pomoću jednostavnih jastuka za presvlačenje ili obloženog zaglavlja kreveta, tekstil je idealan za hladniju klimu ili zimske mjesece.

Sheet Society je nedavno lansirao posteljinu od 100% pamučnog buklea koja ljeti hladi, a grije zimi.

Foto: thelatch.com

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori