Na današnji dan obilježava se godišnjica proboja iz logora Jasenovac 1945. godine

Obilježavanje godišnjice u jAsenovcu
Foto: Wikipedia - Na današnji dan obilježava se godišnjica proboja oz logora Jasenovac 1945. godine. Zvjerstva koja su logoraši tamo doživjeli i danas su nezamisliva

Sam proboj preživjelo je stotinjak logoraša. Koncentracioni logor Jasenovac postojao je 1.337 dana, a nekoliko dana poslije proboja zauzele su ga partizanske snage.

Javna ustanova spomen-područje Jasenovac prikupila je imena i podatke 83.145 ubijenih žrtava (39.570 muškaraca, 23.474 žene i 20.101 djece do četrnaest godina). Tačan broj nikada nije utvrđen, ali historičari govore o mnogo većem broju.

Jasenovac je bio najveći koncentracijski logor u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, po prostoru koji je zauzimao, broju logoraša, žrtava... Većina žrtava jasenovačkog logora bili su Srbi, Židovi, Romi, pripadnici drugih manjina, protivnici ustaškog režima...

Jasenovac je bio posebno ozloglašen zbog barbarizma prema žrtavama. Tokom godina, znatan broj logoraša je otpušten ili je pobjegao te su poslije svjedočili o strahotama.

Polaganjem vijenca i cvijeća državni vrh Hrvatske, predstanici nacionalnih manjina, Jevrejske opštine i antifašista danas su podno spomenika "Kameni cvijet" obilježili 75. godišnjicu proboja logora Jasenovac. Ove godine je na državnoj komemoraciji bio cijeli državni vrh, što nije bio slučaj od 2014. godine. Prisutni su bili i predstavnici nacionalnih manjina i antifašista, koji su od 2016. godine odbijali da prisustvuju državnoj komemoraciji.

Zajednički vijenac su podno „Kamenog cveta“ položili predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Po cvijet su u spomen na žrtve položili predsjednik Jevrejske opštine Ognjen Kraus, predsjednik Savjeta Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi i predsjednik Saveza antifašističkih boraca (SABA RH) Franjo Habulin.

Zvanična komemoracija je zbog epidemije koronavirusa podrazumjevala samo polaganje vijenca i cvijeća, uz poštovanje mjera socijalne distance.

Bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je proteklih godina na komemoraciju slala izaslanika. Počast žrtvama odavala je sama, uglavnom nekoliko dana prije državne komemoracije. Predstavnici manjina i antifašisti odbijali da psisustvuju državnoj komemoraciji, ocjenjujući da se u Hrvatskoj revidira istorija Drugog svjetskog rata. Oni su organizovali odvojene komemoracije.

Pročitaj više: Gradonačelnica Benjamina Karić u Srebrenici: Njihovu patnju niko ne može olakšati…

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori