Izgradnja prvog naselja u potpunosti korištenjem 3D printane tehnologije

Uskoro 3D printano naselje
nova tehnologija, 3d kuće

Mighty Buildings, američka kompanija specijalizirana za tehnologiju 3D ispisa. Svojim je idejama i tehnološkim rješenjima već privukla investitore koji su do sada već u njih uložili 70 miliona dolara.

Glavni proizvod ove kompanije sa sjedištem u kaliforniji u Oaklandu jesu 3D printane modularne kuće koje se izrađuju od brzovežućeg kompozitnog cementa koji se stvrdnjava pod ultraljubičastim svjetlom.

Osim što se jedna ovakva kuća može isprintati u 24 sata, njezin proizvodni proces ispušta u atmosferu jednu do dvije tone ugljičnog dioksida manje nego u slučaju klasične gradnje. Tako ne stvara građevinski otpad. Kada su potpuno dovršene, njihove kuće su i potpuno energetski neutralne. Kompanija  Mighty Buildings ima cilj do 2028. godine cjelokupnu proizvodnju kuća svesti na neto nulte emisije CO2.

3D printane modularne kuće

Prvi u javnosti zapaženiji projekt ove inovativne kompanije bit će izgradnja prvog naselja u potpunosti korištenjem tehnologije 3D ispisa. Naselje od inicijalno 15 kuća, svaka površine 135 m2, niknut će u kalifornijskoj dolini Coachella u blizini Palm Springsa.

Kuće će biti isprintane u dijelovima i potom slagane na mjestu gradnje. Svaka kuća bit će trosobna, s dvije kupaonice, a imat će i veliku terasu, bazen u dvorištu. Električnom energijom  biti će napajane iz solarnih panela.

Početna cijena svake od 15 planiranih kuća je 595.000 američkih dolara, a kupci će imati mogućnost naručiti i dodatnu  kuću  za goste  u dvorištu glavnog zdanja. Ona se nudi po cijeni od 255.000 dolara i bit će dvosobna s jednom kupaonicom.

Kuća za goste

Sve parcele bit će površine  900 m2. Ukupna vrijednost projekta je oko 15 miliona dolara, a iz kompanije Mighty Buildingsa su potvrdili kako su već primili uplate pologa budućih vlasnika kuća te kako su spremni za početak radova na novom, prvom u svijetu, 3D printanom luksuznom kvartu.

Pogledajte VIDEO

Pročitaj više: U Japanu objavljeno privremeno upozorenje za cunamiTrendovi u arhitekturi koji će oblikovati 2021. godinu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori