U Japanu objavljeno privremeno upozorenje za cunami

U Japanu privremeno upozorenje za cunami objavljeno dok je potres jačine 7,2 pogodio sjeveroistočnu obalu (VIDEO)

Zemljotres jačine 7,2 pogodio je obalu japanske prefekture Miyagi u subotu navečer, što je navelo lokalnu meteorološku agenciju da nakratko izda savjet o cunamiju.

Zemljotres je pogodio sjeveroistok Japana oko 18 sati po lokalnom vremenu.

Japanska meteorološka agencija jačinu zemljotresa javila je na 7,2, rekavši da se dogodio na dubini od 60 kilometara. Sljedećih sat vremena uslijedilo je nekoliko slabijih potresa.

Agencija je izdala upozorenje na cunami za područja najbliža potresu, koje je kasnije ukinuto. Prefektura Miyagi izdala je nalog za evakuaciju gotovo 7.000 domaćinstava u primorskom gradu Shichigahama. Stanovnicima je naloženo da se presele u sedam lokalnih skloništa.

Vatrogasna služba Išinomakija, grada najbližeg potresu, rekla je da su dvije starije osobe zadobile povrede zbog drhtaja. Žena u 70-ima ozlijedila je rame nakon pada na namještaj, dok je muškarac u 80-ima udario glavom nakon što ga je zemljotres izbacio iz ravnoteže kod kuće. Nijedna povreda se ne smatra opasnom po život. Linija brzih vlakova Tohoku Shinkansen, koja povezuje Tokio sa gradom Aomori na sjevernom dijelu ostrva Honshu, navodno je obustavila rad nakon zemljotresa. Vlasti su također pokrenule provjere u lokalnim nuklearnim elektranama kako bi se osiguralo da nije bilo štete zbog podrhtavanja tla.

Sličan snažan potres dogodio se u Miyagiju u aprilu 2011. godine, uzrokujući prekide napajanja i vodeći do smrti četiri osobe.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori