Facebooku: zbog govora mržnje pokrenuta tužba u Francuskoj

Francuska tuži facebook
govor mržnje na društvenim mrežama

Predstavnik medija "Reporteri bez granica" objavili su u utorak da su pokrenuli tužbu protiv Facebooka u Francuskoj. Rekli su da web stranica krši vlastite uvjete propuštanjem zaštite korisnika od govora mržnje.

Kampanjska grupa sa sjedištem u Parizu, poznata pod francuskom kraticom RSF, rekla je da vodi Facebook pred sud zbog "obmanjivanja komercijalne prakse".

Američki gigant društvenih medija dopustio je "masovno širenje" govora mržnje i lažnih informacija na svojoj web lokaciji, rekao je RSF.

Predstavnik  tvrdi da, iako se Facebook obvezao da će pružiti "sigurno, i bez grešaka okruženje" za korisnike, to ne uspijeva jer su na web lokaciji rašireni mržnja i dezinformacije.

Pravna žalba, koju je vidio AFP, usmjerena je na podružnice Facebook Francuska i Facebook Irska, putem kojih kompanija obavlja neke od svojih francuskih aktivnosti.

S obzirom na to da Facebook koristi iste uslove usluge širom svijeta, presuda francuskog suda "mogla bi imati globalni utjecaj", rekao je RSF, dodajući da razmatra "pokretanje sličnih slučajeva u drugim zemljama".

Divovi društvenih medija suočili su se s nizom pravnih postupaka u Francuskoj posljednjih mjeseci.

Ranije ovog mjeseca 14 feminističkih aktivistica također izvelo je Facebook na sud, tvrdeći da je Instagram, čiji je vlasnik, uklonio neke od njihovih objava, dok je drugim korisnicima omogućio da ih nekažnjeno uznemiravaju.

Kompanije za koje se utvrdi da su provodile obmanjujuće komercijalne prakse mogu biti kažnjene novčanom kaznom do 10 posto njihovih prosječnih godišnjih prihoda u Francuskoj.

Pročitaj više: Google i Facebook moraju plaćati vijesti na svojim platformama

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori