Iran će “razoriti” Tel Aviv ako Izrael napadne

© Iranian Army office/AFP via Getty Images
© Iranian Army office/AFP via Getty Images

Iranski ministar obrane odgovorio je na prijedlog vojne akcije Izraela prijeteći da će "sravniti" gradove Tel Aviv i Haifu, jer regionalne tenzije ostaju visoke usred napora američkog predsjednika Joea Bidena da oživi iranski nuklearni sporazum.

Izrael se i dalje odlučno protivi Zajedničkom sveobuhvatnom akcijskom planu, za koji kaže da je neadekvatan i da će samo ohrabriti Teheran u svojim oružanim programima, a prijeti i vojnom akcijom protiv iranskog nuklearnog programa.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je prošlog mjeseca da će njegova zemlja zaustaviti iranski nuklearni program "sa ili bez" JCPOA, dok su ministar obrane Benny Gantz i šef izraelskih odbrambenih snaga Aviv Kohavi rekli da njihove trupe izrađuju planove napada.

Iranski ministar odbrane brigadni general Amir Hatami rekao je u nedjelju da će se zemlja osvetiti ako bude napadnuta, izvijestila je državna novinska agencija Fars. Hatami je izraelske lidere odbacio kao "pse", a zemlju kao "premalu da bi pokazala neprijateljstvo prema Islamskoj Republici".

"Cionistički režim zna - a ako ne zna, trebao bi znati - da će, ako pogriješi, Islamska Republika srušiti Tel Aviv i Haifu," dodao je Hatami. "Savjetujem im da ne čine ovu grešku, čak ni riječima."

Iran prijeti napadima na Tel Aviv i Haifu da pokušaju odvratiti izraelsku akciju protiv njega.

Nakon Kohavijevih komentara u januaru, glasnogovornik iranskih oružanih snaga brigadni general Abolfazl Shekarchi rekao je da bi Iran mogao "sravniti Haifu i Tel Aviv u najkraćem mogućem roku".

Izrael je prethodno pokrenuo napade na nuklearne objekte u Siriji, Iraku i - u koordinaciji sa SAD-om - Iranu. Zemlja je takođe optužena za program atentata na iranske naučnike prije potpisivanja JCPOA, kao i za ubistvo vrhunskog nuklearnog istraživača Mohsena Fakhrizadeha u novembru.

Administracija Bidena izjavila je da planira koordinirati s regionalnim saveznicima poput Izraela i Saudijske Arabije koji ostaju protiv JCPOA, smatrajući to pobjedom za Iran i prijetnjom njihovom strateškom položaju.

Gantz je rekao prošle sedmice da Izrael "nikada neće dopustiti da Iran postane nuklearno sposoban ili bilo gdje blizu njega", tokom intervjua za Fox News Radio. "Ako ih svijet prije zaustavi, vrlo je dobro. Ali ako ne, moramo stajati neovisno", dodao je. "I moramo se sami braniti."

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)