EU mora postati oštrija kako bi se suprotstavila “asertivnoj” Rusiji, kaže Rumunija

© 2021 Anadolu Agency
© 2021 Anadolu Agency

Europska unija mora zauzeti oštriji stav prema ruskom "provokativnom i asertivnom" odnosu s blokom, prema rumunjskom ministru vanjskih poslova.

Sankcije zbog aneksije Krima iz Ukrajine 2014. godine i nedavnog trovanja opozicionog lidera Alekseja Navaljnog imale su ograničen utjecaj, rekao je Bogdan Aurescu u intervjuu.

Nova strategija za rješavanje Kremlja trebala bi također težiti jačanju neovisnih ruskih medija i civilnog društva i težiti ka "utjecajnijoj" ulozi EU u rješavanju regionalnih sukoba, poput onog između Azerbejdžana i Armenije zbog Nagorno-Karabaha, rekao je on .

"Postoji jasan prostor za poboljšanje i postoje potrebe za širim akcijama," rekao je Aurescu u petak telefonom. Očekuje da će Vijeće EU razgovarati o tim pitanjima na sljedećem sastanku ovog mjeseca.

EU se suočila s kritikama zbog odupiranja pozivima Navalnyjevih saveznika da sankcioniraju milijardere i bankare bliske vladi predsjednika Vladimira Putina, umjesto da se odluči na kažnjavanje četvorice Rusa iz sfere provođenja zakona.

Iako su SAD u početku slijedile njihov primjer, također razmatraju mjere koje bi mogle biti usmjerene na oligarhe ili suvereni dug nacije.

Odgovor EU na pokušaj atentata Navalnyja uslijedio je nakon posjeta Moskve prošlog mjeseca šefa vanjske politike Josepa Borrella, tijekom kojeg je njegov kolega Sergej Lavrov omalovažio blok.

Aurescu je rekao da je jasno da Rusija ne želi imati normalan odnos s EU.

Kriza vakcine
Iako neke sankcije možda nisu imale "spektakularni učinak", propust da se izrekne kazna "poslao bi potpuno negativan signal međunarodnoj zajednici", rekao je.

Aurescu izdvaja vakcinacije protiv koronavirusa, koje su poprimile geopolitički element, kao područje na kojem je potrebno više akcije.

Rusija i Kina već šalju svoje domaće razvijene snimke Mađarskoj, članici EU, kao i zemljama koje se graniče sa blokom, uključujući Srbiju i Crnu Goru.

"Nadam se da će EU ubrzati svoje napore da u tim zemljama bude prisutna odobrenim vakcinama kako bi izbjegla pogoršanje ove vakcinske krize", rekao je Aurescu.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori