Iranski premijer Rouhani poziva Europu da izbjegava “prijetnje ili pritiske”

Iranski predsjednik Hassan Rouhani pozvao je Europu da izbjegava "prijetnje ili pritiske" u bilo kakvim pregovorima s Teheranom, jer je primio irskog ministra vanjskih poslova usred diplomatskih napora da oživi važan nuklearni sporazum.

Irska je trenutno "posrednik" za rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom je ugrađen nuklearni sporazum Irana i šest glavnih sila iz 2015. godine, prema irskom ministarstvu vanjskih poslova.

Dogovor, koji je formalno poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), visi o koncu otkako se bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao iz njega 2018. godine i ponovo izrekao kažnjavanje sankcija Teheranu.

Nakon pobjede Joea Baidena na američkim predsjedničkim izborima u novembru, SAD, europske stranke sporazuma - Francuska, Njemačka i Britanija - i Teheran pokušavaju spasiti sporazum.

"Najbolji način za rješavanje problema s europskim partnerima na različitim bilateralnim, regionalnim i međunarodnim razinama su pregovori koji se temelje na međusobnom poštovanju i izbjegavanju bilo kakvih prijetnji ili pritisaka", rekao je Rouhani irskom ministru vanjskih poslova Simonu Coveneyu na nedjeljnom sastanku, navodi se u izjavi Iransko predsjedništvo.

Irska nije stranka u nuklearnom sporazumu, ali trenutno je u Vijeću sigurnosti UN-a.

Kao "pomagač" za rezoluciju 2231 - rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja sadrži nuklearni sporazum - Dublin je zadužen da druge članove vijeća obavještava o provedbi sporazuma.

Iranski predsjednik kritizirao je evropsku "neaktivnost na obvezama JCPOA" i dodao da je Iran predan "očuvanju JCPOA i da je jedina stranka koja je platila cijenu za to."

"Ali ova situacija ne može se nastaviti takva kakva je," naglasio je Rouhani.

"Očuvanje i oživljavanje" sporazuma zahtijeva da sve strane djeluju prema svojim obvezama, rekao je.

Tri europske strane u nuklearnom sporazumu ukinule su u četvrtak nacrt rezolucije u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju UN-a koja je kritizirala iransku suspenziju nekih nuklearnih inspekcija, potez koji je Teheran pozdravio.

Biden je signalizirao spremnost za oživljavanje sporazuma, ali inzistira da se Iran prvo vraća svim svojim nuklearnim obvezama, od kojih je većina suspendiran kao odgovor na američke sankcije.

Teheran u međuvremenu zahtijeva da Washington učini prvi korak ukidanjem sankcija.

Iran je 23. februara počeo ograničavati neke inspekcije IAEA.

Ali posjeta šefa nuklearne naloge UN-a Rafaela Grossija Teheranu neposredno prije stupanja na snagu ograničenja dovela je do privremenog tehničkog sporazuma na period do tri mjeseca.

Aranžman bi omogućio tijelu da nastavi nadzirati "sve ključne aktivnosti", rekao je tada Rossi.

Rouhani je primijetio da "Iran i dalje ostaje predan suradnji s IAEA".

Dodao je da je Iran spreman ukinuti ograničenja "nakon ukidanja američkih ilegalnih sankcija i zaustavljanja politike prijetnji i pritiska".

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif trebao bi se sastati s Coveneyem kasnije tokom dana.

Zarif je u petak na Twitteru rekao da će uskoro predstaviti Teheranov "konstruktivan konkretan plan akcije putem odgovarajućih diplomatskih kanala".

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori