Greške pri punjenju mobitela koje možete odmah prestati raditi

Savjeti

Nikada to ne biste znali, al
Foto: Freepik

Nikada to ne biste znali, ali način na koji punite telefon može biti ključan ne samo za račune za struju i sigurnost, već i za životni vijek baterije. Baterije telefona koje se danas koriste temelje se na preciznom broju ciklusa punjenja, a kako bi duže trajale, savjetuje se da ih nikada ne punite na 100% ili ih ispraznite na 0%.

1. Uvijek ostaviš punjač u utičnici.

Punjač stalno crpi energiju kada je u utičnici, čak i ako telefon nije spojen. Ovo nije dobro za račune za struju. Osim toga, transformator oslobađa toplinu koja se polako može akumulirati i uzrokovati da se nešto u blizini zapali, ili ako je zrak u prostoriji dovoljno vlažan, može kratko spojiti transformator uzrokujući požar.

Ako ga ne koristite, uvijek isključite punjač iz utičnice.

2. Napunite bateriju na 100%

Ako svaki put napunite bateriju telefona na 100%, to će mu skratiti životni vijek. To je zato što svaka baterija ima precizan broj ciklusa punjenja i ako je uvijek punite na 100%, ti će ciklusi završiti ranije.

Opće pravilo bilo bi potpuno napuniti bateriju jednom mjesečno i držati je između 20% i 80% u svakom drugom trenutku.

3. Pustite da se baterija potpuno isprazni prije ponovnog punjenja.

Nije dobro pustiti ni bateriju na 0%. Zbog toga, kao što smo rekli, najnovije baterije na bazi litija rade u ciklusima punjenja. Dakle, ako pustite da se baterija isprazni, uništit ćete dugovječnost uređaja korak po korak.

4. Ostavite telefon da se puni preko noći.

Ako ostavite telefon da se puni cijelu noć, trošit ćete struju i napunit ćete bateriju više nego što je potrebno. To će također pokvariti cikluse punjenja baterije.

Drugi razlog da nikada ne napustite punjenje telefona preko noći je da budete sigurni da se ne pregrijava.

5. Telefon koristite dok se puni.

© Pexels

Ne biste trebali prazniti bateriju telefona dok je pokušavate napuniti. To dovodi do prenapregnutosti baterije, koja sada pokušava učiniti 2 stvari odjednom.

Ako vas netko zove, možete isključiti telefon (i punjač iz utičnice), a zatim ga ponovno napuniti nakon što završite poziv.

6. Telefon punite čak i kada je baterija iznad 20%.

Stalno punjenje telefona je pogrešno, jer to može biti način da baterija traje manje nego što bi trebala.

Najbolji način korištenja baterije je punjenje samo kada je doista potrebna: to znači kada je ispod 20%, ali iznad najmanje 5%.

Pročitajte više: Mobilni uređaj ne biste trebali puniti preko noći, a evo i zašto

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)