‘Glečeri’ na Marsu mogli bi biti savršeno mjesto za slijetanje

Voda je život, bez obzira jeste li čovjek na Zemlji ili ste prva osoba koja je kročila na Mars. Ako će se dogoditi naseljavanje Marsa, istraživači ljudi će trebati nabaviti vodu sa samog Marsa.

Nova studija mogućih "glečera" na crvenoj planeti ukazuje na područje za koje kaže da bi moglo biti "savršeno za buduće slijetanje s Marsa".

Znanstvenici godinama istražuju podzemni led na Marsu i već su iznijeli ideju poklapanja ledenih formacija i potencijalnih mjesta slijetanja za buduće ljudske posjetitelje.

NASA je 2019. objavila "mapu blaga" naslaga vodenog leda, do kojih bi se moglo doći lopatom. Arcadia Planitia našla se na NASA-inoj listi žarišta za led. Nova studija, koju vode planetarni geolozi sa zapadnog univerziteta u Kanadi, pomaže u pronalaženju potencijalnog mjesta za slijetanje svemirske letjelice u ovoj regiji.

Članak objavljen u časopisu Icarus u maju, detaljno opisuje neke fascinantne "vijugave, tekuće karakteristike poput ledenjaka ispod površine Marsa" u Arcadia Planitia.

Voda - koja je teška i teška za transport brodom kroz svemir u velikim količinama - bit će potrebna za piće i druge ljudske aktivnosti na Marsu, a također je ključna komponenta za odvođenje raketnog goriva od Zemlje.

Vodeća autorica dr. Shannon Hibbard kandidat na Zapadnom univerzitetu, nada se da Zemlja može pomoći u objašnjavanju neobičnih karakteristika. "Na Marsu nismo vidjeli baš nešto slično, pa gledamo na Zemlju gdje mlaz leda unutar ledenih ploča može postojati bez očigledne kontrole sa površinske topografije.

Na Zemlji su to poznati kao ledeni tokovi ", rekao je Hibbard u izjavi zapadnog univerziteta prošlog mjeseca.

Istraživački tim nije spreman da proglasi da su formacije definitivno ledeni potoci, ali Hibbard je rekao "moguće je da je u određenom trenutku na ovom mjestu na Marsu bila prisutna podglacijalna voda, ali nije jasno koliko i koliko dugo."

Mjesto studije koje pokriva rad je ravno, što bi ga učinilo dobrim kandidatom za slijetanje svemirske letjelice. U kombinaciji s vjerovatnoćom leda na površini, moglo bi biti idealno mjesto za slanje ljudskih posjetilaca. Da je voda tamo tekla, moglo bi biti i lijepo mjesto za traženje znakova mikrobnog života.

Lociranje vodenog leda na Marsu je jedna stvar; čineći ga upotrebljivim je drugo. Hibbard vjeruje da će istraživači smisliti kako to učiniti: "Gdje god NASA i SpaceX odluče sletjeti, znamo da će moći pronaći način za pristup ledu."

PROČITAJTE VIŠE: SpaceX će ove sedmice lansirati male lignje u svemirsku stanicu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori