SpaceX će ove sedmice lansirati male lignje u svemirsku stanicu

driven.co.nz
driven.co.nz

SpaceX se priprema za pokretanje svoje 22. teretne misije na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) ovog tjedna, a uvučeni u teretnu kapsulu Dragon bit će neki zanimljivi organizmi.

Lignje i tardigrade Bobtail, poznatiji i kao vodeni medvjedi, putovat će do orbitalne ispostave kako bi pomogli istraživačima da odgovore na neka ključna pitanja o svemirskim letovima.

Njihova vožnja: sjajna nova raketa Falcon 9, nazvana B1067. Ako sve bude išlo prema planu, SpaceXov misija CRS-2 - 22. lansiranje tereta Dragon prema ugovoru o komercijalnoj opskrbi s NASA-om - eksplodirat će s podloge 39A u NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi u četvrtak u 13:29

Baby bobtail squid are pictured swimming in seawater shortly after hatching.
msn.com

Lignje u svemiru

Lignje bebe (Euprymna scolopes) bit će među raznim istraživačkim eksperimentima i teretom predviđenim za otpremu na ISS. Rođak sipe, ti maleni glavonošci zanimljiv su organizam dok svijetle u mraku.

To je zahvaljujući specijaliziranim organima u vrećici s tintom koji se noću pale.

Istraživači SpaceX se nadaju da bi lignje mogle pomoći u rasvjetljavanju kako mikrobi u životinja reagiraju na let u svemir.

U tu svrhu NASA u svemir šalje novoizlježene paralarve lignje (bebe) kako bi proučila kako se odnos lignje i skupine simbiotskih mikroba ponaša u mikrogravitaciji, u sklopu istraživačke istrage pod nazivom UMAMI (kratica od "Razumijevanje mikrogravitacije na Interakcije životinja i mikroba ").

Mikrobi igraju značajnu ulogu u normalnom razvoju životinjskih tkiva i u održavanju ljudskog zdravlja.

"Životinje, uključujući ljude, oslanjaju se na naše mikrobe kako bi održali zdrav probavni i imunološki sustav", rekao je glavni istražitelj UMAMI Jamie Foster u izjavi.

"Ne razumijemo u potpunosti kako letjelica u svemir mijenja ove korisne interakcije. UMAMI eksperiment koristi sijajuću mračnu lignju za rješavanje ovih važnih problema u zdravlju životinja."

Eksperiment se sastoji od dvije kasete za obradu fluida (FPC) - koje je izradila Techshot, zrakoplovna tvrtka iz Indiane koja pomaže u olakšavanju istraživačkih istraga na ISS-u - u kojima će biti smještena eksperimentalna i kontrolna skupina.

Kohorta paralarva lignje inokulirat će se filtriranom morskom vodom koja sadrži simbiotski mikrob nazvan V. fischeri, a zatim inkubirati 12 sati.

U drugoj će se kaseti nalaziti lignje, zajedno s filtriranom morskom vodom koja nije obrađena mikrobima.

Nakon što eksperiment završi, paralarve će biti eutanazirane i uzorci pohranjeni za povratak na Zemlju. Znanstvenici se nadaju da bi istraga mogla dovesti do novih načina za očuvanje zdravlja astronauta u dugotrajnim svemirskim misijama.

To bi također moglo dovesti do boljeg razumijevanja složenih interakcija između životinja i korisnih mikroba te do otkrića novih putova koje mikrobi koriste za komunikaciju sa životinjskim tkivima.
Izdržljive tardigrade

Tardigrade, zvani vodeni medvjedi, mogu živjeti u najekstremnijim okruženjima, što ih čini fascinantnim organizmom za proučavanje.

Istraživači su uspjeli sekvencirati tardigradni genom (Hypsibius exemplaris) i otišli su korak dalje, razvijanjem metoda utvrđivanja kako uvjeti okoliša utječu na ekspresiju gena u tardigradama.

U sklopu istrage nazvane Cell Science-04, znanstvenici se nadaju identificirati koji su geni uključeni u adaptaciju i preživljavanje tardigrada u okruženjima s visokim stresom, poput mikrogravitacije.

"Svemirski letovi mogu biti zaista izazovno okruženje za organizme, uključujući ljude, koji su evoluirali do uvjeta na Zemlji", rekao je glavni istražitelj Thomas Boothby u izjavi "Jedna od stvari koju zaista želimo učiniti je razumjeti kako tardigrade preživljavaju i reprodukcije u tim okruženjima i možemo li išta naučiti o trikovima koje koriste i prilagoditi ih zaštiti astronauta. "

Eksperiment će trajati dva mjeseca na stanici, a tardigrade će se slati na ISS smrznute, a potom odmrzavati nakon aktiviranja eksperimenta.

Za ovo istraživanje razvijen je obrnuti genetski pristup koji će koristiti interferenciju RNA za izravno istraživanje uloge koju određeni gen igra u toleriranju okoliša.

Identificiranje mehanizama koje tardigrade koriste kako bi se zaštitili od stresa u okolišu moglo bi pomoći istraživačima da bolje zaštite astronaute.

PROČITAJTE VIŠE: Treća sreća za Starship SpaceX : Prvi put da je sletio u jednom komadu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori