Zamrznuti u vremenu: 5 prahitorijskih bića pronađeno zarobljeno u ledu

Vunena beba nosoroga po imenu Sasha

Ova vunasta beba nosoroga, koju je čovjek koji ju je pronašao nazvao Sasha, bio je prvi mladi pripadnik njegove vrste ikad pronađen. Nejasno je je li muško ili žensko, ali veličina roga sugerira da je odbijena do smrti. Lutao je mamutskom stepom, suvim, hladnim regionom od Španije do Sibira.

Lav ili ris

Naučnici su iskopali zgnječenu, mumificiranu mačku u istočnom Sibiru 2017. godine. To može biti mače risa ili mladunče špiljskog lava. Kaput joj je u prekrasnom stanju, ali ne možemo biti sigurni u vrstu jer zapravo ne znamo kako je izgledao špiljski lav.

Mamut tele

Istraživači su u dva različita područja Sibira otkrili dva teladi mamuta iz oko 40.000 godina. Istraživači su pažljivije pogledali uzorke koristeći CT skeniranje i otkrili da su se oba beba mamuta zadavila blatom. Mali mamuti izgledali su drukčije punašni i zdravi kad su dočekali smrt.

Drevni bizoni

Najkompletniji primjerak stepskog bizona ikada pronađen star je 9000 godina. Ima kompletno srce, mozak i probavni sistem, zajedno sa gotovo savršenim krvnim žilama. Neki su se organi vremenom smanjili, ali su ipak izvanredni.

Smrznuto ždrebe

Dvomjesečni konj koji je uginuo između 30.000 i 40.000 godina probio se na otprilike 100 metara (328 stopa) ispod površine, duboko u sibirskom krateru. U životu je mladi konj bio visok gotovo 1 m (3 stope), a kopita su mu još uvijek netaknuta, zajedno sa sitnim dlačicama koje su još uvijek vidljive u nosnicama ždrijebeta.

PROČITAJTE VIŠE: U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba 3D stećaka

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori