Forto podržao proteste studenata: U pravu su, ali problemi su se gomilali 20 godina

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto došao je danas na proteste studenata ispred zgrade vlade i poručio da se uveliko radi na rješavanju problema, ali da nije lako, jer su se problemi gomilali 20 godina.

"Velika većina zahtjeva studenata je opravdana. Ono što su oni naglasili, a moram i ja, je činjenica da je ovo proizvod višegodišnjeg nemara. Mi smo se sada počeli suštinski baviti tim. Ministrica se uveliko bavi ovim slučajem. Bitno je naglasiti da je JU Studentski centar bila predmet stranačkog i porodičnog zapošljavanja. Deset miliona maraka iznosi dug, tu su porezi, doprinosi i druga potraživanja", rekao je Forto.

Naglasio je da se radi o skupu nagomilanih stvari koje su posljedica nemara prema studentima i onome što suštinski predstavlja JU Studentski centar. Podržao je proteste koji su u skladu sa zakonom.

"Ovo je tragedija, zbog čega se studenti moraju okupljati u udruženje. Moram reći da je neizvjesna sudbina JU Studentski centar. Mislim da su se studenti u svom vapaju počeli baviti i organizacijom u Studentskom centru. Oni su osjetili da se, ako ne preuzmu stvari u svoje ruke, ništa neće dogoditi. Oni se trebaju baviti svim za šta imaju prava, a vlada treba da se bavi tim ko će upravljati i na koji način", dodao je.

Forto je poručio da nešto što se 20 godina rastura, teško se može popraviti u kratkom periodu.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Melika Husić-Mehmedović poručila je da se od prvog dana ova vlada bavi pitanjem Studentskog centra i problemima studenata.

"Upitna je budućnost ovakve pravne osobe koju imamo. Borimo se da povučemo hranu iz robnih rezervi, kao i dezinfekaciona sredstva i sve što je potrebno, a trenutno je u nedostatku. Dajemo sve od sebe da studenti ne osjete ovu situaciju. Ja sam prvog dana reagirala, a u prvih 15 dana sam bila u Studentskom centru i razgovarala sa studentima", izjavila je.

Članovi Udruženja studenata "Studentskog centra" okupili su se danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Izrazili su nezadovoljstvo zbog loše situacije u studentskim domovima, kao i zbog lošeg načina ophođenja nadležnih prema njima.

Studenti ističu da je nemaran odnos nadležnih godinama doveo studente do situacije u kojoj ostaju bez hrane.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)