Fajon: Neodgovorno ponašanje Janše može dovesti do novog rata na Balkanu

Europarlamentarka Tanja Fajon je, komentarišući navodno postojanje "non papera" slovenskog premijera Janeza Janše! Poručila je da je to neodgovorno ponašanje u vezi s tzv. dovršetkom plana o mirnom raspadu BiH.

Takva izjava bi mogla dovesti do novog rata na Balkanu. "I mene su ovih dana preplavili pozivi i brojne zabrinute poruke iz BiH. Poruke upozoravaju na to da premijer Janša pokušava dovršiti plan Milošević-Tuđman za formiranje velike Srbije i Hrvatske prijedlogom za mirni raspad BiH. Takvo neodgovorno ponašanje moglo bi dovesti do novog rata na Balkanu", napisala je Fajon.

Ona je nakon informacija o "non paperu" putem Twittera pitala Janšu da objasni šta se nalazi u tom dokumentu koji bi Slovenija trebala predati predsjedniku Evropskog vijeća.

"Ako su izvještavanje bh. medija i izjave diplomata u regiji istiniti, to može biti vrlo štetno za Sloveniju", smatra Fajon.

Podsjetimo, nakon informacije da je premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel neslužbeni dokument "non paper". Koji se poziva na raspad BiH, a on zatim negirao navode, slovenski mediji javljaju da dokument vjerovatno postoji.

S obzirom na to da se radi o neslužbenom dokumentu, postoji velika mogućnost da tajni dokument zaista postoji. Ali da je navodno dostavljen mimo uobičajenih diplomatskih kanala. Također, mediji u Sloveniji tvrde da dokument nisu vidjeli ni najviši zvaničnici Slovenije.

U dokumentu se, prema spomenutom izvoru, poziva i na povratak bivšeg premijera Sjeverne Makedonije Nikole Gruevskog u zemlju, te fokus nije samo na BiH.

Slovenski europarlamentarci Klemen Groselj i Irena Joveva odgovorili su na sve veće glasine o planovima za mirni raspad BiH.

Rekavši da bi Slovenija trebala prvenstveno podržati daljnji proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU i igrati ulogu iskrenog posrednika.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je da je predsjednik Slovenije Borut Pahor prilikom nedavne posjete BiH rekao da su sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije.

Zatim upitao tročlano bh. predsjedništvo:

"Možete li se vi u BiH mirno razići?"

Kako navodi Komšić, on i Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsjedavajući Milorad Dodik iznio suprotan stav.

I ova izjava naišla je na burne reakcije.

Tako je iz SBB-a rečeno kako činjenica da su članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović dozvolili da se prilikom posjete predsjednika Slovenije uopće razgovara o protuustavnim i antidržavnim opcijama. Mislivši na "mirni razlaz".

Zvanično se potvrđuje da je zloćudna šutnja Komšića i Džaferovića doživjela potpuni domaći, regionalni i međunarodni fijasko.

Bosna i Hercegovina je sve češće tema evropskih zvaničnika.

Tako je potvrđeno kako su prije nekoliko dana njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali o našoj državi.

U razgovoru vođenom prije četiri dana navodi se kako su Merkel i Putin naglasili da je potrebno očuvati stabilnost BiH, iako ostali detalji konverzacije nisu poznati javnosti.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori