Kompanija Eli Lilly najavljuje novi lijek protiv COVID-19

Riječ je o lijeku koji smanjuje broj teških formi bolesti i smrtnost kod zaraženih za 87 posto. Iz američke kompanije Eli Lilly and Co najavljen je novi lijek protiv bolesti COVID-19, koji, prema rezultatima ispitivanja 750 slučajeva, smanjuje broj teških formi bolesti i smrtnost kod zaraženih za 87 posto.

Rezultati su dobijeni nakon druge velike studije o efektima terapije s antitijelima bamlanivimab i etesevimab, koja se pokazala efikasnom u liječenju blažih i srednje teških formi COVID-19, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Daniel Skovronsky, šef naučnog tima kompanije Eli Lilly and Co, izrazio je očekivanje da će dobijeni rezultati podstaći ljekare na širu primjenu ovih antitijela u borbi s bolešću.

Američki regulatori su u februaru odobrili kombiniranu terapiju za COVID pacijente starije od 12 godina koji su imali visoki rizik od razvoja ozbiljnih komplikacija.

Evropski regulatori su njegovu upotrebu odobrili u martu.

Zaštita od novih sojeva

Sjedinjene Američke Države su u februaru dogovorile kupovinu najmanje 100.000 doza kombiniranog lijeka.

Regulatori su prošle godine odobrili samo bamlanivimab za upotrebu protiv COVID-19, a američka vlada pristala je kupiti gotovo 1,5 miliona doza.

Skovronsky kaže da kombinirana terapija nudi veću zaštitu od novih sojeva COVID-19.

“Prilično smo sigurni da ova komibinirana terapija djeluje protiv svih varijanti korona virusa”, rekao je Skovronsky, dodajući da Eli Lilly proučava dodatni tretman za nove sojeve COVID-19 koji su prvi put identificirani u Južnoj Africi i Brazilu.

Izvor: balkans.aljazeera.net

Pročitaj više: Trudnice i COVID-19: Da li virus može oštetiti plod?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)