Eterična ulja djeluju na emocije i psihička stanja!

Termin „aromaterapija“, osmislio je Rene Maurice Gattefosse 1928., a riječ je koristio u smislu terapeutske upotrebe aromatskih supstanci. Preciznije rečeno , esencijalnih ulja. Aromaterapiju su poznavali i Grci i Rimljani te su je koristili prvenstveno u kozmetici i medicini.

Koristili su je iscjelitelji Kine, Tibeta, Indije i srednjeg Istoka. Na njoj je prije oko 5000 godina, gotovo u potpunosti bila zasnovana medicina staroga Egipta.

Foto: Pexels Palo Cech

Tijelo, um i duh…

Od početka aromaterapije, praksa je obuhvatila ljudsku patologiju i tretmane različitih stanja (emocionalnih i tjelesnih) s upotrebom esencijalnih ulja. Kako se aromaterapija razvila u praksu, prihvatila je holistički pristup koji uključuje tijelo, um i duh. Svoje mjesto, ova je vrsta terapije našla u medicini. Prvenstveno u smislu prevencije i rehabilitacije, u kozmetici i psihologiji, u kućnoj upotrebi, u hemiji, agronomiji, u društvenim djelatnostima, ali i u prehrambenoj industriji.

Foto: Pexels Gabby K.

Eterična ulja djeluju na emocije

Kada govorimo o eteričnom ulju, zapravo je riječ o isparavajućoj tekućini koja nastaje destilacijom vodenom parom ili hladnim gnječenjem cijelih biljaka, biljnih dijelova ili smola. Eterična ulja zapravo i nisu “ulja”, već nemasne tekućine, a metabolički su produkt raznih dijelova biljke: korijena, kore, listova, cvjeta, sjemenke, ploda…

Njihovo djelovanje na ljudski organizam još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno. Međutim može se reći da hemijske sastavnice eteričnih ulja farmakološki djeluju na tkiva i organe, hormonski i živčani sistem. Mirisi eteričnih ulja djeluju pozitivno na emocije i psihička stanja. Posebno na psihosomatske poremećaje i posljedice prekomjernog stresa.

Foto: Pexels Vie Studio

Brisanje negativnih emocija

Osim putem kože, ljekovite komponente eteričnih ulja se putem receptora u nosu direktno prenose u mozak. Tako specifičan miris eteričnog ulja aktivira limbički sistem unutar mozga. Aktivira hipofizu (najznačajnija endokrina žlijezda, koju zovu sjedištem hormona) i hipotalamus (dio mozga koji nadzire rad vegetativnog živčanog sistema i preko hipofize rad endokrinog sustava), nakon čega slijedi aktivacija niza emocija povezanih s duboko pohranjenim sjećanjima i traumama iz prošlosti.

Foto:Pexels Yan Krukov

Eterična ulja posebno su djelotvorna kod promjene tih potisnutih sjećanja. I to na način da ih brišu ili pretvaraju negativne emocije ljutnje, straha, brige, tuge u pozitivne i zdravlju korisne.

Izvor: krenizdravo.hr

Pročitajte više:Aromaterapija: Učinit će vaš dom nevjerovatnim

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)