Dolazi nam Ramazan: Prvi dan posta 2. aprila, prva teravija večeras

Najdraži gost

Ramazan
Foto: Mustafa Öztürk - Anadolu Agency

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u petak, 1. aprila 2022. godine, nastupa mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u subotu, 2. aprila.

Bajram-namaz je u ponedjeljak, 2. maja 2022. godine.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na prijedlog Uprave za vjerske poslove, donio je Uputstvo o organizaciji vjerskih aktivnosti za vrijeme mjeseca ramazana.

Uputstvom se nalaže da sve vjerske aktivnosti u ramazanu budu isključivo organizirane u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa.

Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice, za Agenciju MINA podsjetio je da je, u skladu sa ranijim instrukcijama, posebno težište potrebno staviti na čistoću džamija i higijenske uvjete u njima.

– Džuma-namaz i hutba će se obavljati kao u vrijeme prije pandemije. Teravih-namaz će se klanjati po vaktiji, 20 rekata. Zatim, u džamijama gdje se obavlja džuma-namaz, odnosno gdje postoje uvjeti, organizirati će se i i’tikaf u posljednjoj trećini ramazana – naveo je Ismail-ef. Smajlović.

Dodao je da se preporučuje organiziranje iftara sa članovima domaćinstva, a da se u slučaju masovnije organizacije, potrebno pridržavati važećih epidemioloških mjera propisanih od nadležnih državnih organa.

– Ibadete i programe je potrebno organizirati u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa u okolnostima olakšavanja pandemije – zaključio je Smajlović.

Pročitajte više: TIKA isporučila 200 ramazanskih humanitarnih paketa u Slatinu

Pratite nas na Facebook akter.ba - Dolazi nam Ramazan: Prvi dan posta 2. aprila, prva teravija večeras

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori