Dodik najavio udar na bh. pravosuđe: Posljednja akcija došla nam je kao “kec na desetku”

Nove reakcije

Mogu da učestvuju naši predstavnici, ali da se drže stava
Foto: Klix.ba

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik organizovao je nakon današnje sjednice Predsjedništva konferenciju za medije koju je iskoristio za iznošenje stavova o radu Suda BiH, Tužilaštva, ali i o drugim političkim problemima

Dodik je naglasio kako bošnjački politički predstavnici žele da pribave sebi pravo da brane BiH, dok sa druge strane vlasti u RS-u brane i Dejton, Ustav, ali i BiH, piše Klix.ba.

"Vidljivo je da stanje u BiH dovedeno do apsurda. Dva od tri konstitutivna naroda ne podržavaju kretanje BiH onako kako su ih zamislili Bošnjaci. Politika nekonfrontiranja kako to žele da prikažu Izetbegović, Komšić, Džaferović, jeste da prikažu da su oni dobronamjerni prema svima, a vidimo šta je na sceni. Odnosi Bošnjaka nikada nisu bili gori s Hrvatskom, a nisu sjajni ni sa Srbijom. Upetljali su se i u sukob s Mađarskom te kreiraju priču da se proteže ruski maligni utjecaj kako bi pridobili zapadne centre moći. Takva BiH nije održiva", rekao je Dodik.

On je naglasio kako je dobro da postoje zemlje kao što je Mađarska koja javno iznose stavove o stanju u BiH.

"Oni su veoma relevantni to da komentarišu. Nema veće istine od toga da u BiH ne mogu stvari funkcionisati ako samo jedan narod ne može upražnjavati svoja prava koja su mu zagarantovana. BiH je slovo Dejtona, a ne mišljenje koje se pokušava nametnuti", mišljenja je Dodik.

On se osvrnuo i na rad Evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija.

"On je bio u razgovoru s nama jasno tražio da organi BiH funkcionišu. Rekao je da ne treba odugovlačiti već rješavati te stvari. Tačno je da je rekao da je oko Inzkovog zakona nametnut problem i kao što je i tačno da je pokušao učiniti sve da bi se približili stavovi strana u BiH. Imao je jednu pozitivnu ulogu i nije fer kako se iz Sarajeva pokušavaju ljudi diskreditovati. Ne možete stići odgovoriti na sve te ogavne prigovore koji dolaze prema ljudima", mišljenja je predsjednik SNSD-a.

O radu Suda i Tužilaštva BiH

Nakon uvodnog dijela, Dodik se osvrnuo na posljednje akcije Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine te je naglasio kako ove institucije ne smiju odlučivati o sudbini RS-a.

"Ovakvom sudu i tužilaštvu ne smijemo prepustiti sudbinu RS-a. Ako to čekamo, vidjet ćemo da će svi oni koji rade biti procesuirani i 'strpani u kazamate'. OSA BiH djeluje tako što operativno prati sve i pokušava da kriminalizuje pojedince i firme u RS-u. Historija suda i tužilaštva je historija političkih progona. Ovo je obično igranje i zloupotreba institucija koje su podlegle pritisku i ovo nam je došlo kao 'kec na desetku' i to ćemo objasniti u narednim danima", ističe Dodik.

On je poručio kako u Ustavu Bosne i Hercegovine piše da BiH ima državno tužilaštvo i sud.

"U Ustavu ne piše da BiH ima pravo na sud i tužilaštvo. To znači da je antiustavno. Ako se neko poziva na Parlament onda bi morao da objasni dvije stvari. Visoki predstavnik ne može biti predlagač Parlamentu. S druge strane, ako u Ustavu ne piše da BiH nema pravo na pravosuđe, kako je moguće da Parlament krši Ustav i donese takav zakon?", ističe on.

Foto: Klix.ba

"Obilježit ćemo 30 godina postojanja RS-a"

Tokom konferencije za medije, Dodik se osvrnuo i na aktivnosti u narednom periodu te je rekao kako će se obilježiti 30 godina postojanja RS-a, te da će NSRS nastaviti sa svojim aktivnostima "kada se ambasadori vrate s božićnih praznika".

"Ovih ćemo se dana usmjeriti na nešto što je za nas važno. Obilježit ćemo 30 godina postojanja RS-a. Za to planiramo niz manifestacija i pozivam ljude da istaknu zastave RS-a na kućama i automobilima i da se okupe na mjestima gdje ćemo obilježiti to. Čekat ćemo ambasadore da se vrate i onda ćemo ići u NSRS i donijeti zakone. Potpuno se raspao sistem u BiH i on ne funkcioniše", naglašava Dodik.

On je poručio kako su Bošnjaci učinili sve da ljudima iz RS-a "ogade" BiH.

"Ne pokazuju da žele dogovor. Usmjerili su sve da zgade BiH RS-u i pokušavaju da od RS-a naprave fantoma ili svadljivu organizaciju koja ne zna šta hoće. Iscrpili su svaku našu mogućnost da stanemo i pokušamo ponovo. Sada pokušavamo da obezbijedimo naše interese i tu nema stajanja. Moguće je da nešto nećemo uspjeti. Ovo je Balkan, i na prostoru djeluju velike sile i to znamo. Imamo situaciju da se dovodi čovjek za kojeg se govori da je visoki predstavnik, a nema potvrdu Vijeća sigurnosti UN-a", ističe Dodik.

Dodik je naglasio kako se niti jedna Schmidtova odluka neće sprovoditi u RS-u.

"Bit će interesantno gledati Schmidta ako nešto poduzme i kako će se to završiti. Njegov dignitet uspješnog političara doveden je u pitanje. Ne može ništa učiniti, nit ćemo prihvatiti njegove odluke. Vidimo i razjarenost ministrice vanjskih poslova Njemačke koja pokušava da se obračuna sa Srbima i RS-om. Ne smeta mi, jer znam da sam upravu. Njemačko ignorisanje srpskih interesa na Balkanu je uvijek išlo na štetu Srba. Pozivamo EU da prestanu da nas smatraju eksperimentom i da dozvole neutralan okvir. Krenimo od Dejtona i pokušajmo vidjeti šta je moguće prilagoditi kako bi BiH bila funkcionalna. Ovo je trenutak kada BiH mora da zna šta ona ima pravo raditi, a šta ne. Ukoliko se kriza ne riješi, moguć je raspad BiH i RS će krenuti svojim putem", poručio je Dodik.

Na kraju, osvrnuo se i na eventualne izmjene "Inzkovog zakona" te je poručio kako zakon mora nestati iz pravnog okvira Bosne i Hercegovine.

"Taj zakon mora nestati iz pravnog okvira Bosne i Hercegovine. Istog trenutka kada se to učini, mi ćemo se vratiti u institucije BiH. To je podvala Bošnjaka, mi ne trgujemo s Jasenovcem. Mi ne moramo dokazivati da je genocid nad Srbima izvršen u Jasenovcu. Nemamo namjeru da špekulišemo s pričom Jasenovac - Srebrenica. Kako ćemo mi odlučivati kad se vratimo, to je pravo koje nam je dato po Ustavu BiH", zaključio je Dodik.

Pročitajte više: Čudna izjava Sattlera: Dodik možda pokušava “pritjerati Bošnjake za pregovarački sto”

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori