Dević i Zahiragić: Podnijet ćemo krivičnu prijavu protiv Vranića, tražimo smjenu

Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo i Mahir Dević, šef kluba zastupnika SDA u Skupštini KS danas su se obratili javnosti i iznijeli optužbe na račun Ministra zdravstva Kantona Sarajevo, konkretno na rad aktuelnog resornog ministra ali i cijele Vlade KS. 

"Uništitili su veliki broj zdravstvenih kartona. Stotine vakcine, možda i hiljade, za njih ne postoji dokumentacija. Vlada KS ih je dala partijskim drugovima, stranačkim kolegama i kolegicama. Radi se o vakcinama Pfizer koje su bile nedostupne onkološkim pacijentama. Tražili smo odgovore na ova pitanja, nismo ih dobili. Imamo neslaganja sa brojem apliciranih vakcina u odnosu na registrovane", kazao je Dević.

Zahiragić je istakao o spornoj odluci o listi lijekova u KS.

"Odluka o listi lijekova KS je teška 80 miliona KM, Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, novca poreskih obveznika, svih nas poreznih obveznika, i ovo će još rasti od 5 do 10 poszo. Ima mnogo spornih razloga oko ove odluke, a najvažniji je da je donesen na nezakonit način", ističe Zahiragić. 

Naveo je da je Odluka usvojena na prijedlog ministra Harisa Vranića, a prema federalnom praviliniku to je posao nadležne Komisije za lijekove.

"Podnijet ćemo krivičnu prijavu protiv Vranića zbog zloupotrebe položaja. Očekujemo reakciju Tužilaštva KS i da će se što prije očitovati", kazao je Zahiragić.

Kako je naveo, posljedica svega je da će neke farmaceutske firme profitirati, a bolesnici neće imati lijekove koji su im neophodni.

"Ukoliko se utvrditi da je odluka nezakonita, sve farmaceutske firme će dobiti svoju naknadu štete. Klub SDA je radi ove neviđene bahatosti u historiji KS odlučio objaviti ove informacije", kazao je između ostalog Zahiragić. 

Pročitajte više: Zahiragić pozvao građane da tuže Vladu Kantona Sarajevo

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)