Zahiragić pozvao građane da tuže Vladu Kantona Sarajevo

Zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić (SDA) je pozvao sve građane Kantona Sarajevo, državne službenike, pravne i poslovne subjekte. Sve koji su na bilo koji način pogođeni odlukama tri nova ministarstva ili Vlade KS, da podnesu tužbe protiv Vlade KS.

Naveo je da trebaju osporiti po njih štetne odluke zato što su one pravno itekako oborive. Naveo je i razloge zbog kojih je pozvao građane da učine ovaj korak.

"Donesu Izmjene i dopune Zakona o organizaciji uprave, a kojim su osnovali tri nova ministarstva - za resore obrazovanja, komunalne privrede i urbanizma.

Ustavni sud FBiH donese presudu kojom im poništi te izmjene zakona, samim tim i prestanu postojati ta tri veoma značajna ministarstva.

Oni ponovo, na isti način zbog kojeg im je Ustavni sud FBiH i donio presudu, usvoje isti zakon. U slučaju našeg novog zahtjeva za ocjenu ustavnosti vjerovatno ponovo pasti na Ustavnom sudu", napisao je on.

Prema njegovim riječima, prošle sedmice je upozoreno da će doći do podnošenja krivičnih tužbi. Forto je odlučio da će se imenovanje ministara ipak dogoditi.

"U međuvremenu, upozoravamo ih da s obzirom na to da ta tri ministarstva nisu postojala, do ponovnog donošenja zakona moraju ponovo imenovati ministre tih ministarstava. Oni negiraju, na Skupštini i gostujući po medijima tvrde da ne moraju.

Ti ministri donose značajne odluke, učestvuju u radu Vlade KS i donošenju svih bitnih odluka Vlade KS. Primaju plate tri mjeseca, gostuju po medijima i potpisuju akte kao ministri (nemam ništa lično protiv tih ljudi). Prošle sedmice im pošaljemo dopis, upozorimo ih između ostalog da ćemo podnijeti i krivične prijave zbog svega navedenog. Premijer Forto nakon toga, 18.4. ipak potpiše akt kojim ipak traži imenovanje ministara na sjednici koja je zakazana za 5. maj", naveo je on.

Forto je u međuvremenu promijenio mišljenje. Ali je na jučerašnjem panelu o 100 dana rada vlade rekao da dio Skupštine smatra da ipak treba doći do njihovog imenovanja.

"Jučer Vlada KS održi panel o 100 dana rada vlade, a na njemu učestvuje i odgovara na pitanja građana zamislite ko? I ta tri "ministra" - koja tek trebaju biti imenovana 5. maja. Voditeljica panela, gđa. Burdžović-Slipičević, na tom panelu pita Fortu kako je ranije gostujući kod nje u emisiji tvrdio da ne trebaju biti ponovo imenovani ministri. Sada je ipak uputio dopis Skupštini da ih se imenuje. Forto odgovara da on i sada smatra da ne trebaju biti ponovo imenovani. Dio Skupštine smatra da trebaju, pa će, kao, ministri 5. samo biti potvrđeni - ma šta mu to značilo...", napisao je on.

Zahiragić je ovo oštro kritikovao i pozvao Tužilaštvo KS da reaguje.

"Ovakav diletantizam, neznanje, bahatost i ustrajnost da idu do kraja u greškama koje su napravili, nisu zapamćeni na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini. Sve su prilike da ćemo biti primorani podnijeti krivične prijave. Pozivam Tužilaštvo Kantona Sarajevo da po službenoj dužnosti ispitaju kako su fizičke osobe, koje nisu ministri, obnašale dužnosti ministara i članova vlade sve ovo vrijeme.

Šteta koja je nastala po Kanton Sarajevo zbog svega ovoga, bit će ogromna kako sistemska i pravna tako i finansijska. Neko bi za to morao odgovarati - u najmanju ruku politički, a ako ima sistema i krivično! I fakat, ko su ovi ljudi?", zaključio je Zahiragić.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori