DA LI STOLTENBERG OSTAJE ŠEF NATO-A JOŠ GODINU DANA?

NATO: sutra dogovor o produljenju mandata

Očekuje se da će se članice NATO-a sutra dogovoriti o produljenju mandata glavnom tajniku Jensu Stoltenbergu za još godinu dana, potvrdila su danas četvorica diplomata, a prenosi Reuters.

Posljednjih sedmica bilo je dosta signala koji su upućivali na takvu odluku, no sada se očekuje da će ambasadori pri NATO-u službeno odobriti produženje mandata šefu Saveza tokom sastanka u utorak, rekli su diplomati govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Stoltenberg je vodio Sjevernoatlantski savez kroz niz kriza otkako je preuzeo dužnost 2014., a nedavno je okupio članice NATO-a u potpori Ukrajini dok je pokušavao spriječiti eskalaciju tamošnjeg rata u izravni sukob između NATO-a i Rusije.

Stoltenberg (64) je bivši norveški premijer. Trebao je završiti svoj mandat na mjestu najvišeg civilnog dužnosnika u transatlantskom sigurnosnom savezu krajem septembra, no sada je vjerovatno da će ostati još 12 mjeseci.

Glavni tajnik NATO-a je u februaru rekao da ne traži produženje ugovora. No članice NATO-a zamolile su ga da to prihvati nakon što nisu uspjele postići konsenzus o nasljedniku.

Među onima o kojima se raspravljalo kao o kandidatima bili su britanski ministar odbrane Ben Wallace, koji je otvoreno rekao da bi volio taj posao, i danska premijerka Mette Frederiksen, koja je javno insistirala na tome da ona nije kandidatkinja za to mjesto.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti