VELIKI PROTEST PROTIV NETANYAHUA NA IZRAELSKOM AERODROMU

Hiljade protuvladinih protestanata

Hiljade protuvladinih protestanata okupile su se danas na izraelskom aerodromu Ben Gurion, neki od njih se sukobivši s policijom koja ih je nastojala spriječiti u blokiranju pristupa terminalima za većinu dolaznih i odlaznih letova.

Protestujući protiv plana premijera Benjamina Netanyahua o provedbi reforme pravosuđa, kojom bi se ugrozila neovisnost sudstva, desetine protestanata ušli su na terminal za dolaske skandirajući megafonom “Demokracija!”. Policija ih je naposljetku ispratila iz zgrade aerodroma.

Izvan zgrade pločnik je bio preplavljen protestantima koji su nosili zastave, puhali u rogove i udarali u bubnjeve. Policijski kordon formirao se uz ulicu dok su automobili i autobusi polako vozili pored.

Ranije tokom dana protestanti su kratko zatvorili pristup važnoj izraelskoj morskoj luci.

Zakonodavna inicijativa, pokrenuta nakon što se krajem decembra Netanyahu vratio na vlast kao čelni čovjek koalicije krajnje desnice, potaknula je neviđene proteste i izazvala zabrinutost za demokratsko zdravlje Izraela te je nepovoljno utjecala na ekonomiju.

PROPALI PREGOVORI, NETANYAHU BRANI REFORMU

Policija je obećala da će Ben Gurion ostati funkcionalan, a glasnogovornik uprave aerodroma rekao je da dosad nije bilo neuobičajenih odgađanja letova. Četiri protestanta su uhapšena.

Odgađanjem provođenja zakona i održavanjem kompromisnih pregovora s opozicijom Netanyahu je u ožujku prigušio bijes javnosti. No pokazalo se da ti pregovori nisu urodili plodom, a Netanyahu sada nastavlja s onim što smatra da je ublažena verzija toga zakona. Opozicija tvrdi da te promjene i dalje predstavljaju opasnost.

Netanyahu brani reformu pravosuđa tumačeći je kao obnavljanje ravnoteže između različitih grana vlasti i popravljanje onoga što on i njegovi koalicijski saveznici vide kao preveliku moć pravosuđa. Kritičari s druge strane strahuju da Netanyahu želi ograničiti nezavisnost suda, u trenutku kad je i sam subjekt dugotrajnog suđenja za korupciju u kojem se izjašnjava nevinim.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti