KFOR OKRIVIO KURTIJA

ZBOG NEREDA NA SJEVERU KOSOVA

Komandat KFOR-a Angelo Mikele Ristuca kritikovao je, u intervjuu italijanskom dnevniku Korijere dela Sera, kosovskog premijera Albina Kurtija, ističući da je pogriješio što je postavio gradonačelnike albanske nacionalnosti na sjeveru Kosova koje srpska većina ne priznaje.

  • Misija NATO-a se ne može i ne smije smatrati kišobranom pod kojim se može skloniti poslije jednostranih akcija koje narušavaju veoma nesigurne ravnoteže – poručio je Ristuca.

General Ristuca ukazao je da je moglo da se dogodi krvoproliće bez intervencije KFOR-a i za to krivi jednostrane akcije Kurtija.

  • Prije svega odluka kosovskog premijera Albina Kurtija da postavi gradonačelnike albanske nacionalnosti koje srpska većina ne priznaje, ne uzimajući u obzir suprotne savjete cijele međunarodne zajednice. Druga jednostrana akcija prištinske vlade bila je upotreba sile bez konsultacija sa nama, čime je naša intervencija bila neophodna da bi se izbjegla tragedija – objasnio je on.

Na pitanje da li to nije bio legitiman izbor vlade koja djeluje na sopstvenoj teritoriji, Ristuca je odgovorio da se ne treba pretvarati da se radi o normalnoj situaciji.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti