Da li ste posjetili Počitelj u zimskom periodu?

Posjeta Počitelju

Počitelj u zimskom periodu
Foto: akter.ba/Lejla Masleša

Kako smo ranije pročitali, stara jezgra ima svega 18 stalnih stanovnika. To su uglavnom starije osobe, koje drže do tradicionalnog načina života, odnosno to su potomci prvih stanovnika ovog srednjovijekovnog grada. Do kuća se može samo pješice, a za nabavku namirnica ili drva za ogrjev trebaju i pomoć prijatelja ili porodice.

Da li ste posjetili Počitelj u zimskom periodu?

Vođeni ovim informacijama ekipa portala akter.ba krenula je u posjetu ovom historijskom gradu i to upravo 14. januara 2022. godine. Iako je zima u punom jeku, grad Počitelj nije izgubio ništa od svoje ljepote. Jednako je lijep i u januaru kao i u vrijeme kada sve behara i cvjeta. Ono što nedostaje ovom malom lijepom gradiću jeste broj stanovnika. Za vrijeme naše posjete nismo sreli niti jednog jedinog čovjeka.

Domaćih i stranih turista u ovo vrijeme i nema, a pošto je radni dan nema ni onih "lokalnih" kojima je Počitelj blizu.

Ono što smo danas vidjeli i zabilježili možemo nazvati i "Grad bez ljudi". No kako već rekosmo, Počitelj ima svoju dušu. Svaki kamen ima svoju priču, zrak koji udišemo vrlo je prijatan, miriše na more, stvara slike u našim glavama, tišinu i mir narušava samo blagi povjetarac koji sa sobom nosi miris drveća, pogled na rijeku u dolini oduzima dah.

Baš kao što mnogi kažu teško je odlučiti se šta je ljepše, prekrasna zelena rijeka u dolini ili grad na stijeni. Na njenim liticama smjestile su se najljepše znamenitosti Bosne i Hercegovine. Živopisne kuće, tvrđava, kule, kao i ostaci građevina starih više od 400 godina ekipu našeg portala i u ovom zimskom danu su oduševile.

Popeli smo se do Sahat-kule, visoke građevine koja se izdiže iznad brda. Nekad je stražarima služila kao dom i izvidnica.

Šišman Ibrahim-pašina džamija , poznata je i kao Hadži-Alijina džamija, izgrađena u 15. vijeku. Nalazi se u samom središtu Počitelja. Džamija se odlikuje monumentalnošću i jednostavnošću.

Džamiju u Počitelju sagradio je hadži Alija Mujezinović, sin Musa-agin 1562/63. Ova džamija je bila remek-djelo arhitekture osmanskog perioda. 

Pored munare stoji i drvo ciparis doneseno iz Libana u 15. vijeku.

Autor Foto: Lejla Masleša

Pročitajte više: Počitelj: Bh. grad inspiracije

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori