Počitelj: Bh. grad inspiracije

Bosna i Hercegovina

Počitelj grad inspiracije
Foto: akter.ba

Prema posljednjem popisu stanovništva obavljenom 2013. godine u Bosni i Hercegovini u Počitelju živi 799 stanovnika

Iako se ime Počitelja prvi put spominje u historijskim dokumentima 1444. godine, procjenjuje se da je Počitelj 1383. godine podigao bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić.

U Počitelju, koji se pretvorio u grad i razvio se nakon osvajanja Osmanlija. Podignuta je džamija Haci Ali, Šišman Ibrahim-pašina medresa, sahat-kula i kula na visokim uzvišenjima kako bi se mogli vidjeti mogući neprijateljski napadi.

Nastavljajući da ugošćuje turiste iz cijelog svijeta, posebno iz Turske. Počitelj se, također, prikazuje kao jedan od važnih umjetničkih centara jugoistočne Evrope. Dok je jedna od prvih likovnih kolonija u regionu otvorena u Počitelju 1964. godine, ova kolonija, koja je i danas aktivna, organizuje izložbe slika i večeri poezije.

Foto: Akter.ba

Počitelj, kao spoj tradicije i same arhitekture, daje jedan poseban doživljaj i inspiracija je mnogim umjetnicima. Oni ga nazivaju mali Montmartre. Dovoljan je samo pogled na počiteljske zidine, sunce i plodove Hercegovine i nastaje umjetničko djelo.
Dok umjetnici iz cijelog svijeta dolaze u Počitelj po inspiraciju. Crveni šipurak i smokve koje rastu na oštrim obroncima grada krase platna mnogih slikara.

Prema posljednjem popisu stanovništva obavljenom 2013. godine u Bosni i Hercegovini u Počitelju živi 799 stanovnika. Prije rata u Bosni i Hercegovini muslimani su činili 73 posto stanovništva, a danas je ta stopa smanjena na 58 posto. Počitelj je uvršten na listu nacionalne baštine Bosne i Hercegovine 2003. godine, a 2007. godine nominirano za UNESCO-vu listu svjetske baštine.

Foto: Akter.ba

Pročitajte više: Počitelj – grad kamena i vode

Pratite nas na Faceboo akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori