Karlo Janka će svoju veliku karijeru završiti u Wengenu

Oproštaj od takmičenja

Jedan od najuspješnijih švicarskih alpskih skijaša odlazi sa funkcije:

Karlo Janka je odlučio da prekine karijeru iz zdravstvenih razloga. Posljednji put u Svjetskom kupu startaće u subotu tokom spusta sa Lauberhorna.

Karlo Janka izabrao je da se oprosti od „bijelog cirkusa“ u odmaralištu koje će najviše uspjeha poživjeti na Svetskom prvenstvu: u Wengenu, gdje je pobjedio tri puta.

Skijaš Obersaxena osvojio je spust 2010. godine, svoju najbolju sezonu, i kombinaciju 2009. i 2015. godine.

Janka je, osim Pirmina Zurbriggena, jedini Švajcarac koji je osvojio trostruki trofej koji se sastoji od olimpijske pobjede (veleslalom, 2010), titule svjetskog prvaka (veleslalom, 2009) i ukupne pobjede na Svjetskom kupu (2010).

Sada 35-godišnji Janka je osvojio i Mali kristalni globus za svoju pobjedu u kombinovanoj klasifikaciji 2009. godine. Postigao je jedanaest uspjeha u četiri discipline Svjetskog kupa.

Dva puta osvajač medalja na Svjetskim prvenstvima (zlato u divu i bronza u spustu 2009.), Janka ima 28 postolja Svjetskog kupa.

Na svom putu do ukupne pobjede u Svjetskom kupu u sezoni 2009/10, na kraju koje mu je Međunarodno udruženje skijaških novinara (AIJS) dodijelilo titulu Skieur d'Or-a, Janka je u Dabru ostvario pravi podvig.

Creek početkom decembra 2009. U tri uzastopna dana nametnuo se u superkombinaciji, spustu i veleslalomu. Samo je Francuz Jean-Claude Killy uspio prije njega (1967.).

Janka je do sezone 2009/10 imao osam od jedanaest uspjeha na Svjetskom prvenstvu, prije nego što su ga pratile razne povrede i zdravstveni problemi.

U decembru 2010. objavio je da pati od srčane aritmije, što mu je ograničilo maksimalan kapacitet za performanse i oporavak. Simptomi postaju uporniji, Janka je operisao srce u februaru 2011.

Samo deset dana nakon ove operacije, Graubünden je ostvario impresivan povratak na veleslalomskom Svjetskom kupu u Kranjskoj Gori: Janka je izvojevao prvu pobjedu u sezoni u slovenačkom ljetovalištu gdje je debitovao je na Svjetskom prvenstvu nešto prije Božića 2005.

Kasnije, pa sve do danas, sputavali su ga ponavljajući problemi sa leđima. Neposredno pred početak sezone 2017/18, Janka je zadobio dodatne zdravstvene probleme nakon pokidanog ukrštenog ligamenta desnog koljena koji je zadobio na treningu veleslaloma na Dijavolezi.

U petak i subotu "Iceman" će posljednji put startovati u Svetskom kupu tokom spusta sa Lauberhorna. Tada će imati 287 startova na najvišem nivou. Isprekidana usponima i padovima, njegova karijera je u najmanju ruku bila puna događaja.

Njegovi brojni uspjesi, međutim, osigurali su mu mjesto u istorijskim knjigama skijanja.

Pročitajte više: Norvežanin Kilde slavio u spustu u Wengenu

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)